Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Planina Blato, 1088 m

Skupna višinska razlika

1320 m

Čas ture

5 ur 15 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Krsteniški(1877 m),Jezerski(2040 m)in Prevalski
Stog
(2075 m),Adam(2012 m)in Eva(2019 m)

Najlepše jeseni.

Opis:

S turo začnemo na planini Blato, kjer se v desno odcepi strma vlaka, ki nas v 20 minutah pripelje do pričetka lovske steze v levo. Steza nas preko začetne strmine in dalje skozi položnejši gozd pripelje mimo lovske koče na planino Krstenica. Pot nadaljujemo proti vrhu planine, od koder se v desno prične steza. Pod vznožjem poraščenega Krsteniškega Stoga nas pripelje na preval med Krsteniškim in Jezerskim Stogom. Krsteniški Stog je od tod enostavno dostopen po delno poraščenem, skalnatem grebenu.
Vrnemo se nazaj na preval in nadaljujemo z vzponom na Jezerski Stog. Do vznožja je pot speljana skozi ruševje, nato pa sledi prečenje trav v levo ter lažji skalni skok na greben, od koder se povzpnemo na vrh.
Sestopimo na Jezerski preval ter se pod vznožjem Eve odcepimo v desno. Sledimo slabim ostankom steze čez melišča. Pot nas pripelje na Mišeljski preval s katerega se vzpnemo na vrh Prevalskega Stoga.
Vrh prečimo, med sestopom obiščemo še rušnato Evo in v nadaljevanju nekaj nižjega Adama. Pot nadaljujemo do vznožja Stogov, kjer naletimo na dobro uhojeno stezo. Ta nas preko zapuščene planine Jezerca pripelje do Krstenice, od koder se spustimo nazaj na izhodišče.

Komentar k turi:

Tura je orientacijsko težja od tehnične zahtevnosti.

Galerija