Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Kamniško - Savinjske Alpe

Izhodišče

Dom v Kamniški Bistrici, 601 m

Skupna višinska razlika

1320 m

Čas vzpona

2 uri 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Staničev vrh(1805 m)

Zračna tura s plezanjem do II. stopnje.

Opis:

S turo pričnemo na parkirišču nad Domom v Kamniški Bistrici, od koder nas markirana pot usmeri desno v breg proti Kamniškemu sedlu. Pot je sprva precej strma, pelje nas mimo spodnje postaje tovorne žičnice. Kmalu nad njo se brežina unese, pot se nadaljuje v zmernem vzponu proti Klinu, kjer se desno odcepi nemarkirana pot proti strugi potoka. Po manj izrazitem grabnu se sprva zmerno pnemo ob potoku, nato pa strmina začne postopoma naraščati. Ko pridemo iz bukovega gozda, prečimo manjšo grapo, ter nadaljujemo z vzponom skozi ruševje. Postopoma se nam odpira pogled proti zatrepu doline Repovega kota, ter grebenu Zeleniških špic. Nad skalnim skokom vstopimo v bolj gozdnat teren, kmalu zasledimo potko, ki se odcepi desno v strugo. Čeznjo se po stezici začnemo vzpenjati proti sedlu pod Staničevim vrhom. Pot je sprva precej lahko sledljiva. Ko pridemo do razcepa treh grap, se odločimo za, že na prvi pogled privlačnejšo, desno. Vzpon po njej ni težaven, iščemo najlažje prehode po sledeh predhodnikov. Velik balvan obidemo skozi ožji prehod na levi, za njim se usmerimo bolj v levo, na neizrazit rušnat greben, na katerem zasledimo bolje vidno stezico, po kateri se usmerimo v desno in po manjši grapi na neizrazito, poraščeno sedlo.
S sedla se usmerimo proti zahtevnemu skalnemu skoku na levi. Ko premagamo prvo oviro, sledi kar nekaj časa hoja po dobro uhojeni stezici skozi ruševje. Po prihodu na greben sledi do vrha še nekaj skalnih skokov, okoli II težavnostne stopnje. Plezamo po dobri skali, večinoma se držimo grebena.
Sestopimo po poti vzpona. Na sedlu se usmerimo na dobro vidno stezo skozi ruševje, pod južno stran Staničevega vrha. Po približno 15 minutah prispemo do Kovačnic, katerih ogled je zaradi dejstva, da je velike prehode skozi goro naredila voda, izredno zanimiv. Osrednja, največja jama ima le ozek prehod navzgor skozi katerega je speljana plezalna smer. Nekoliko bolj je zanimiva skrajno desna odprtina, z zelo nizkim vhodom. Najbolj atraktivno pa se mi je zdelo okno, skrito nekje zadaj, levo od osrednje jame, saj se nam pogled skozenj ustavi na ostenju Planjave.
Vrnemo se nazaj na sedlo, ter po poti vzpona sestopimo v Kamniško Bistrico.

Galerija