Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Martuljkova skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

Poldov rovt v Vratih, 940 m

Skupna višinska razlika

1650 m

Čas ture

5 ur 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Škrnatarica(2448 m)in Dovški križ(2542 m)

Čez Tičarico.

Opis:

S turo začnemo po vlaki ob levem robu Poldovega rovta. Kmalu se priključimo na prečno pot z desne. Po približno pol ure hoda pridemo na razpotje. Naravnost se nadaljuje pot proti Rdečemu potoku in bivaku II. Mi se odcepimo desno na grebenček. Pot, ki pelje proti Brinovi glavi zapustimo že po nekaj metrih, saj se naša PP nadaljuje desno, povprek čez pobočje. Ko se na višini 1350 metrov odpre prehod v široko travnato grapo nad nami, PP zapustimo ter nadaljujemo levo navzgor. Čez trave in skrotje se vzpenjamo po dolinici. Prave poti ni, vendar je svet lahko prehoden. Le v spodnji tretjini je v skalah nekaj lahkega poplezavanja. Ko se približno 400 metrov višje skorajda zaletimo v skalno kopico sredi dolinice, jo obidemo po travah po desni strani ter se povzpnemo do pod stene. Tu se nam odpre prehod, gredina, po kateri prečimo v desno okoli hriba na drugo stran, kjer pa je svet travnat in strm. Previdno prečimo pobočje do vrha skalne grape. Od tu naprej se čez trave povzpnemo na vrh Tičarice.
S Tičarice se spustimo na sedelce SZ od vrha. Po travnatem grebenu nadaljujemo do pod skal Pšenka. Nadaljujemo levo čez pobočje na melj in trave, čez katere se povzpnemo na greben. Od tod splezamo v škrbinico pod vrhom. Vzpon na vrh Škrnatarice je težaven, vendar kratek. Skalna stopnja (III) je visoka le pet metrov. Nad njo je vrh.
Z vrha sestopimo nazaj na škrbinico. Vrh skoka sta tudi dva svedrovca za varovanje oz. spust ob vrvi. Pred seboj imamo še prečenje proti Dovškemu križu, ki nam postreže z nekaj mesti plezanja (I-II). Držimo se grebena, težavam se umikamo na levo, južno stran. Na sever stena tako ali tako strmo pada v Amfiteater. Pot nam kažejo možici. Kljub temu je orientacija v megli lahko malce problematična. Ko v škrbinici pridemo do okna, do vrha Dovškega križa ni več daleč.
Z Dovškega križa sestopimo po običajni pristopni poti mimo bivaka II.

Galerija