Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Planina Blato, 1088 m

Skupna višinska razlika

1750 m

Čas ture

7 ur

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Škednjovec(2309 m),Vrh Hribaric(2388 m)
in Debeli vrh
(2390 m)

Vzhodni greben Škednjovca.

Opis:

S turo začnemo na planini Blato. Tik pred planino se desno začne dobro uhojena steza, ki nas skozi gozd pripelje na Planino Krstenica. V smeri proti severu nas pot pod vznožjem Stogov pripelje na opuščeno planino Jezerce. Na njenem levem robu ujamemo staro markirano pot, ki se nadaljuje proti Lazovškemu prevalu. Ko se le-ta v kotanjastem svetu obrne levo in se začne dvigati proti prelazu, krenemo desno proti Mišeljskemu prevalu. Čeprav je steza v tem delu slabše sledljiva, je smer jasna.
Na Mišeljskemu prevalu se usmerimo levo na širok, z ruševjem porasel hrbet. Čez škrapljast svet poiščemo enostaven prehod do pod prvega skalnega stolpa, katerega obidemo po desni. Na drugi strani pridemo na manjše travnato sedelce. Nadaljujemo desno pod grebenom, kjer naletimo na gladke skalne plošče. Onstran, sicer kratkih, plati pridemo v bolj gruščnat svet. Nad nami se odpreta dva žlebova v okviru katerih poiščemo najlažje prehode na greben. Težave se gibljejo med I. in II stopnjo. Po prihodu na greben se usmerimo desno, ter čez lahko prehoden svet povzpnemo na vrh Škednjovca.
S Škednjovca sestopimo čez lažji, zahodni greben. Pot je dandanes že kar dobro uhojena in lahko sledljiva. Na sedelcu med Škednjovcem in Vrhom Hribaric nadaljujemo naravnost v brezpoten skalnat svet, po katerem se povzpnemo na Vrh Hribaric. Smer nam kažejo pogosti možici. Z vrha si lahko ogledamo nadaljevanje poti čez kotanjast svet, čez katerega se bomo povzpeli do pod Debeli vrh. Najprej sestopimo v smeri Hribaric do sedelca pod Vršaki. Možici nas povedejo na široko sleme, ki se nad Dolino za Debelim vrhom razteza od Vršakov proti Debelemu vrhu. S sedelca pod vrhom čez severni greben splezamo na vrh. Ob iskanju lažjih prehodov vzpon ni nič kaj zahteven.
Z Debelega vrha sestopimo po običajni pristopni poti. Predvrh lahko s škrbine obidemo po stezi po desni. Po, z možici označeni, stezi sestopimo na Lazoviški preval, s katerega se mimo Planine v Lazu vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija