Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Planina Blato, 1088 m

Skupna višinska razlika

1500 m

Čas vzpona

3 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Škednjovec(2309 m)in Vrh Hribaric(2388 m)

Vitka gora nad Fužinskimi planinami.

Opis:

S turo začnemo na planini Blato nad Vojami. Iz planine se po široki in strmi vlaki, ki se odcepi desno, odpravimo proti planini Krstenica. Po prvem vzponu se na levo odcepi pot, ki se enakomerno vzpenja skozi prijeten gozd. Ko pridemo do lovske koče, nadaljujemo proti desni in kmalu prispemo na eno najlepših planin, Krstenico. Tu naletimo na prikupne zapuščene planšarske kolibe.
Pot nadaljujemo v smeri proti severu, pod steno Stogov, po položni poti proti zapuščeni planini Jezerce. Pri koritu se odcepimo desno, nekaj metrov proti Jezerskemu Stogu, nakar zagledamo slabo sledljivo pot, ki se vije levo pod vznožjem Stogov. Na koncu manjšega zatrepa zavijemo desno po travnatem pobočju, nato pa se nam kmalu odpre pogled na Škednjovec z melišči. Pot je slabo vidna, vendar je cilj jasen, preval med Škednjovcem na desni in Vrhom Hribaric na levi. Od tu naprej sledi najzahtevnejši del ture, vzpon na vrh. Orientacija sicer ni zahtevna, saj se ves čas držimo grebena, ki pa mestoma postane precej ozek. Plezanje otežuje še izredno krušljiva skala. Po slabe pol ure prispemo na vrh.
Do prevala sestopimo po isti poti, nato pa pot nadaljujemo proti Vrhu Hribaric. Pot se kmalu izgubi, kar pa ne otežuje vzpona na vrh, saj je teren lahko prehoden. Z vrha sestopimo po isti poti, v primeru lepega vremena pa lahko prečimo pode in se spustimo v dolino na desni, ki poteka vzporedno z dolino vzpona do prevala. Orientacija je tu zelo zahtevna, iskati moramo prehode po zelo razgibanem, mestoma prepadnem terenu. Po spustu v dolino pademo na markirano pot, ki pelje na Lazovški preval. Po 15 minutah pridemo do odcepa proti Ogradom, mi pa se spustimo na desno proti planini Laz, od tod pa naprej po sprva položnejši poti, ki pa se nato strmo spusti nazaj na planino Blato.

Galerija