Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

cesta proti Domu pod Storžičem, 910 m

Skupna višinska razlika

1450 m

Čas ture

6 ur 15 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Štegovnik(1692 m)in Ruš(1614 m)

Kje je medo?

Opis:

Ob cesti proti Domu pod Storžičem je za mostom pod Senožeti manjše parkirišče, na katerem začnemo z našo turo. Čez vodo se začne markirana pot proti koči, do katere je 15 minut hoda. Samo izhodišče je glede na razmere ustrezno višje oziroma nižje vzdolž ceste. Trenutno je v presenetljivo dobrem stanju.
Od Doma pod Storžičem se po markirani poti odpravimo proti Javorniškemu prevalu, od koder mimo Planine Javornik nadaljujemo proti Štegovniku. Prečna gozdna pot nas popelje do vznožja, nadaljujemo skozi ter po drugi strani naravnost na vršni greben.
S Štegovnika sestopimo proti SV. V gostem gozdu prispemo do razpotja kjer se poti cepijo v tri smeri, proti Javorniku, Brsnini in Jezerskim. Odločimo se za slednjo. Pri prečenju grabna zopet naletimo na smerokaz, ki nas usmeri naravnost, v smeri Močnikovega sedla. Z leve se spušča dobro uhojena pot, ki jo bomo v nadaljevanju uporabili za sestop. Teren je tu res divji, zato morebitno brundanje v grmovju nebi bilo prav nič presenetljivo.
Na Močnikovem sedlu se levo, nazaj in rahlo navkreber vzpenja kolovoz. Konča se pri opazovalnici, od katere nadaljujemo naravnost na skromno stezo, ki nas pripelje na rahlo skalnati, SV greben Ruša. Po njem se povzpnemo na razgleden in samoten vrh.
Z Ruša sestopimo po JZ grebenu. Na tej strani je pot udobnejša, sam teren pa je tudi lepše prehoden. Na markirano pot se priključimo pri zgoraj omenjenem smerokazu. Po že znani poti nadaljujemo desno do razcepa, kjer se tokrat odločimo za Javornik. Prečka, s čudovitim razgledom na Grintovce, nas pripelje pod preval med Štegovnikom in Malim Javornikom. Čez strmo melišče se povzpnemo do njega in sestopimo na drugo, zahodno stran. Tu ujamemo pot vzpona ter se po njej vrnemo nazaj v dolino.

Galerija