Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Aljažev dom v Vratih, 1015 m

Skupna višinska razlika

1800 m

Čas ture

8 ur 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Visoki Rokav(2646 m)in Srednji Rokav(2589 m)

V brezpotnem kraljestvu martuljških gora.

Opis:

Izhodišče ture je v Vratih. Po markirani poti proti Škrlatici se v dobrih treh urah in pol povzpnemo do škrbinice na vršnem, južnem grebenu. Tu se prevalimo na vzhodno stran. Po nagruščeni grapi se spustimo na skrotasto pobočje, čez katerega poiščemo prehod v dno krnice V kotlu. Na drugi strani se čez melj povzpnemo do stene, ki se spušča spod Rokavske škrbine. Nanjo splezamo skozi ozek žleb, ki se višje obrne desno, pod krajši skalni skok (II), ki nas odloži tik pod škrbino.
Onstran škrbine zasledimo klin, ki oznanja začetek normalnega pristopa na Visoki Rokav. Na najzahtevnejši del vzpona naletimo že na začetku. Sprva moramo preplezati krajši kamin, nad njim, desno za robom, pa še enega. Klini in vmesno varovališče so na mestu. Težave se gibljejo okoli III. stopnje. Ko pridemo v bolj gruščnat svet, se držimo desno, kjer obidemo skalne stolpiče nad nami. Držimo se nekakšne grape, ki nas povede čez skalni skok (II. stopnja, varovališče). Pot nam kažejo občasni možici. Višje nam pot zapre strm skalni stolp. Stezica nas povede levo, kjer čez skalno stopnjo splezamo v lažji svet. Nadaljujemo do grebena, po katerem do vrha ni več daleč.
Do škrbine sestopimo po smeri vzpona. Na ključnih mestih so za spust ob vrvi nameščena varovališča. Previdno pri sestopu, saj je skala zelo krušljiva. Če nam ostane še kaj volje se povzpnemo še na Srednji Rokav.
S škrbine se čez severno steno povzpnemo do gredine, ki nas povede desno na greben. Tu se nam odpre vrtoglav pogled v krnico V kotlu. Nadaljujemo levo, pod grebenom. Tik pod vrhom dosežemo skalno zaporo (slaba II). Čez njo si pomagamo s pomočjo nameščenih pomožnih vrvic.
S Srednjega Rokava po smeri vzpona sestopimo nazaj na Rokavsko škrbino. S sestopom nadaljujemo po Rokavskem ozebniku. Če ni zasnežen, je prav nesramno krušljiv. Zato zelo previdno. V spodnjem delu nas pričaka gladka sklana stopnja, čez katero se je najbolje kar spustiti ob vrvi (klin). Odloži nas na melišče, po katerem, mimo bivaka II, sestopimo nazaj v Vrata. Če smo se povzpeli na Rokav, nam je sestopna pot že poznana.

Galerija