Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Zahodne Karavanke

Izhodišče

Mlinca, 1064 m

Skupna višinska razlika

1080 m

Čas vzpona

3 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Visoki Kurjek(1973 m)in Lepa Plevelnica(1957 m)

Čez Plevelnike.

Opis:

S turo začnemo na koncu vozne ceste v dolini Mlince. Markirana pot proti Kepi se že po nekaj metrih odcepi desno čez plot (slabo označeno, v desko vrezan napis Kepa). Poti sledimo do Erjavčevega rovta. Ko na vrhu travnika prestopimo ograjo in se markirana pot usmeri v desno, nadaljujemo levo. Po skromnih, komaj vidnih sledeh predhodnikov prečimo v levo na prodišče (verjetno se do sem da priti tudi po dobro vidni poti, ki gre od izhodišča levo po dolinici, nisem preverjala). V desno se nadaljuje dobro uhojena steza, ki vodi po severni strani Staniča mi pa nekoliko bolj v levo poiščemo stezico, ki nas nad prodiščem pripelje na udobno vlako. Vlaki sledimo do ostrega ovinka v desno kjer nas možic usmeri naravnost navkreber. Slabo uhojena a vzorno, z možici, označena steza nas pripelje na greben, ki se spušča z Borovij. Nadaljujemo desno. Steza se večinoma drži grebena, pod Kurjeki pa začne prečiti v desno. Pot je ves čas dobro sledljiva. Izgubi pa se v podrti grapi. Od tod sprva nadaljujemo po grapi, ko se nam na desni odpre krušljiv prehod navzgor. Čez nekaj metrov podrtega sveta se teren nekoliko položi. Čez lažji svet se povzpnemo na prevalček kjer spet ujamemo pot. Po njej nadaljujemo do pod Plevelnike, kjer se priključimo markirani poti proti Kepi.
Vzpon na Visoki Kurjek začnemo čez trave, po katerih se povzpnemo do manjšega pomola. Nadaljujemo desno navzgor do pod skal. Čez ne pretežko a izredno krušljivo skalno stopnjo se povzpnemo na škrbinico. Skozi ruševje nadaljujemo levo na vrh Visokega Kurjeka.
Čez lažje prehoden greben nadaljujemo do nekoliko nižje Lepe Plevelnice. V smeri državne meje se po poseki spustimo proti sedlu Mlinca. Še pred sedlom se usmerimo v desno ter tako dosežemo markirano pot, po kateri se vrnemo nazaj v dolino.

Galerija