Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Ljubelj, 1058 m

Skupna višinska razlika

1050 m

Čas vzpona

2 uri 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Palec(2027 m)in Zelenjak(2024 m)

Skalnata vršaca nad krnico Suho ruševje.

Opis:

S turo začnemo na mejnem prehodu Ljubelj, ter se po markirani poti odpravimo do Doma na Zelenici. Od tu nadaljujemo po položnem smučišču, kjer po nekaj sto metrih pri balvanu pot zavije desno v gozd proti Vrtači. Po tej položni prečnici pod vznožjem Možov hodimo približno 15 minut, nato pa se neoznačena, vendar zadnje čase vse bolj vidna stezica odcepi proti desni med ruševje. Pot nadaljujemo skozi dolino Suho ruševje, vse do Žleba, sedla med Palcem in Zelenjakom. Tu teren postane nekoliko bolj zahteven, potrebna je previdnost zaradi krušenje kamenja. Pot nadaljujemo proti desni na vrh Palca. Vzpenjamo se prečno v desno, dokler ne pridemo do grebena, nato pa po njem še nekaj metrov do vrha, kjer nas pričaka križ z vpisno knjigo. Običajno na ogled priletijo tudi kavke.
Turo nadaljujemo s spustom do Žleba, nato pa se lahko povzpnemo še na Zelenjak, osamljeno goro med Vrtačo in Palcem. S plezanjem začnemo na levi škrbini, kjer nas slabo uhojena stezica popelje na greben, ter nato po njem do slovenskega in avstrijskega vrha Zelenjaka. Plezanje mestoma doseže I. stopnjo, vendar pa je vzpon kratek, le kakšnih 10 minut.
Z vrha Zelenjak sestopimo po isti poti, nato pa nadaljujemo po levi strani Suhega ruševja. Tu pot preči melišča, ter se nato spusti na markirano prečnico, ki pelje iz Zelenice proti Stolu. Od tod se odpravimo po že znani poti na Zelenico in nato na Ljubelj.

Galerija