Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Krnska skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

Volarje, 180 m

Skupna višinska razlika

1220 m

Čas vzpona

2 uri 45 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Mrzli vrh(1359 m)

Razglednik nad Sočo.

Opis:

S turo začnemo v vasi Volarje pri Tolminu. Na zahodnem robu vasi se v desno odcepi makadamska cesta, po kateri se povzpnemo do ograde pod Planino Lapoč. Na tem mestu se desno na greben odcepi dobro sledljiva steza, ki nas pripelje na planino. Z vzponom nadaljujemo za vikendi, kjer zopet ulovimo pot, ki nas čez travnato sleme pripelje na razgleden vrh. Ob poti naletimo na številne vojaške utrdbe ter jarke. Vsak umik s poti pa nam postreže z veliko količino železja, zlasti granat.
Z Mrzlega vrha nadaljujemo naprej proti zahodu. Sestopimo po travnatem grebenu, ki se spušča rahlo v desno. Nižje se priključimo poti s Planine Školj. Od tod naprej je pot bolje uhojena. Ob ograji se zložno spušča proti Zatolminu. Nad vasjo Dolje se s poti umaknemo v desno, ter čez travnike spustimo do ceste. Do izhodišča je še slabe pol ure hoje.

Komentar k turi:

Vzpon po cesti mi ni bil najbolj všeč, kar je botrovalo k napačni odločitvi, da smo že v spodnjem delu cesto zapustil, ter se po poti začeli vzpenjati naravnost navkreber. Jasno da se je le ta kmalu izgubila. Tako smo nadaljevali bolj po občutku, vmes naleteli na prezaraščeno cesto, ter malo pod odcepom končno ulovili pravo pot.
Sestop je bil mnogo bolj lušten. Na edino popestritev smo naleteli pri spustu v Dolje. V zgornjem delu so nas pozdravile koze. Mali kozlič je bil res prijazen, pa čeprav je grizel. Tik nad vasjo pa se je nad nas zapodila razjarjena čreda bikov. Verjamem, da smo dosegli rekord v hitrostnem skakanju čez bodečo žico.

Galerija