Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Ljubelj, 1058 m

Skupna višinska razlika

730 m

Čas ture

3 ure 15 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Na Možeh

Poplezavanje po zeleniških špicah.

Opis:

Z Ljubelja se začnemo vzpenjati po desnem robu smučišča. Že po nekaj minutah se desno v gozd odcepi stara graničarska pot, ki nas pripelje tik nad Dom na Zelenici. Od tod po smučišču nadaljujemo do sedelca pod Trianglom. V levo se odcepi stezica na bližnji vršič s katerega sestopimo na sedlo Pod.
Sprva skozi ruševje, nato čez drobljiv melj prečimo v levo proti sedlu med I. možem in Severnim Zobom. Še pred sedlom se povzpnemo levo čez trave ter prevalimo na severno stran Možov. Tu ujamemo široko, lahko prehodno grapo, ki se spušča s škrbine med I. in II. možem. Po njej nadaljujemo proti škrbini. Tik pod njo se usmerimo levo v ozek kamin z zagozdenim balvanom. Nad kaminom nadaljujemo desno čez skrotje na malo prostoren vrh.
S I. moža se po smeri vzpona spustimo do škrbine od koder se naravnost čez skrotje povzpnemo na II. moža, vzhodni vrh druge čukle te skalne verige. Nadaljevanje do III. moža oziroma zahodnega vrha je ključni del poti (dobra II). Plezanje po sila ozkem, a kratkem grebenu pa je zaradi dobre skale vseeno uživaško. Greben nas odloži na škrbinico tik pod vrhom. Za robom naletimo na žlebič, po katerem se povzpnemo na ošiljen vrh. Prostora na njem ni kaj dosti. Z malo spretnosti se nanj lahko usedemo, da pa bi na njem stali, je potrebno imeti zvrhano mero poguma ter sila dobro ravnotežje. Izpod III. moža je urejeno sidrišče, s katerega se lahko spustimo v škrbino med III. in IV. možem. V nasprotnem primeru sledi približno 50 metrski spust skozi ruševje na južno stran, da se ognemo stene ter čez melj povzpnemo na škrbino. Vzpon na zadnjo čuklo ni preveč zahteven. IV. moža dosežemo z nekaj plezanja I. stopnje.
Z vrha sestopimo najprej proti zahodu nato pa poiščemo prehod na južno stran. Skozi ruševje in čez melišča se spustimo na smučišče. Od tod se po markirani poti vrnemo nazaj na Ljubelj.

Galerija