Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Lengarjev rovt v Kotu, 950 m

Skupna višinska razlika

1050 m

Čas ture

5 ur 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Rušnata(1777 m)in Požgana Mlinarica(1868 m)

Divjina nad Kotom.

Opis:

S turo začnemo v Lengarjevem rovtu v Kotu. Sprva sledimo poti proti Triglavu. Ko se le ta usmeri levo čez prod, nadaljujemo po kolovozu naravnost. Tik preden pridemo do Biščkovega studenca, se odcepimo desno na zložno lovsko pot, ki se v dolgih ključih vzpenja proti grebenu. Pod vrhom grebena pot postane slabše vidna, vendar sam vzpon ne predstavlja večjih orientacijskih težav. Po prihodu na greben nadaljujemo levo, v desno se odcepi pot proti Požaru.
Na prečenju do Požgane Mlinarice naletimo na tri odseke, na katerih se steza postavi nekoliko bolj pokonci. Vendar v splošnem pot ni težavna. Dokaj sveže izsekana steza skozi ruševje pa odstrani vsak najmanjši dvom o poteku poti. Orientacija je sedaj precej enostavna kar nam omogoča, da si vzamemo več časa za ogled okolice. Tod je vsekakor marsikaj videti. Razgledi so na vse strani prekrasni.
S Požgane Mlinarice sestopimo po nekoliko težavnejši in orientacijsko kar zapleteni poti PP. Z vrha nadaljujemo naprej po grebenu do manjše škrbinice. Tu se usmerimo levo v podrto grapo, ki nas odloži na udobno polico, po kateri prečimo v desno. Sledimo redkim oznakam in možicem. Tik pred meliščem se pot razcepi. Zgornja se nadaljuje po prečki pod previsom. Tu postane pot strma, ozka, izpostavljena. Skratka nič kaj všečna. Zato se je priporočljivo nekaj metrov nazaj spustiti skozi macesnov gozdiček do spodnje police, po kateri brez večjih težav sestopimo do melišča. Na koncu police naletimo na votlino z možicem in vpisno knjigo. Od tod nadaljujemo prečno čez melišče. Na drugi strani gozda ujamemo markirano pot skozi Kot po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija