Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Martuljkova skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

Gozd Martuljek, 874 m

Skupna višinska razlika

1660 m

Čas vzpona

4 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Mala Martuljška Ponca(2502 m)

Čez Kotle.

Opis:

Pri smučišču v Gozd Martuljku se na drugi strani kolesarske steze začne gozdna cesta (pozimi sankaška proga). Po njej se zapeljemo do ostrega ovinka v desno kjer je manjše parkirišče in smerokaz za brunarico pri Ingotu. Tu je naše izhodišče.
Po dobro uhojeni stezi se povzpnemo na zgornjo cesto. Po njej nadaljujemo levo do markirane poti iz Martuljka. Markacijam sledimo v krnico Pod Srcem. Na izravnavi pod bivakom se usmerimo levo nazaj čez prodišče. Za ruševnatim ovinkom naletimo na skromno stezico, po kateri nadaljujemo z našim vzponom. Strma in slabo uhojena a kar sledljiva steza nas pripelje v Spodnje Kotle. Nadaljujemo po levi strani čez melj. Ko pridemo do pod skale se steza izgubi. Nadaljujemo čez kakšnih 5 metrov visok skalni prag na levi strani. Tik nad njim naletimo na skromno stezico, ki nas skozi gosto ruševje pripelje v lažje prehoden svet. Steza se nato nadaljuje prečno v desno do manjšega stranskega grebena. Ruševje se tu razredči in svet postane lažje prehoden. Pojavijo se tudi, kar na gosto posejani, možici katerim sledimo v Srednje Kotle in dalje do nekakšnega sedelca pod vrhom Na Pečeh. Čez trave se v nekaj minutah povzpnemo na vrh, da pokukamo v krnico Pod Srcem, ki je že globoko pod nami. Z vzponom nadaljujemo čez zaobljen vrh na drugi strani sedelca, ki se kmalu preoblikuje v ošiljen greben. Odloži nas na melišču, ki se izteka izpod škrbine med Poncama. Le-ta pa je naš naslednji cilj. Vzpenjamo se desno čez melj. V zgornjem delu nam krajši zasneženi odsek verjetno ne uide. S škrbine nadaljujemo desno proti neprostornemu vrhu. Tu nas pričaka najtežji del, približno 5 metrski skok (slaba II). Višje posebnih težav ni, smer je jasna, držimo se grebena.
Z vrha sestopimo po smeri vzpona. Pod meliščem med Poncama še nekaj časa sledimo pristopnemu grebenčku, nato pa se steza odcepi desno na melišče. Na njem ujamemo prečko, ki nas pod steno Velike Ponce in Oltarja pripelje do idilične travnate izravnave Pri treh macesnih. Na prečenju naletimo na dva peščena grabna, ki ju moramo prečiti. Samo prečenje je zaradi trde podlage malce sitno vendar ob zanesljivem koraku ne predstavlja večjih težav. Še najbolj neroden del je tik pod Tremi macesni. Svet je tu strm, podlaga zbita. Spust tu doli zahteva zares previden korak. Na dnu grape se svet položi. Po udobni, skozi ruševje speljani, stezi se spustimo na prodišče krnice Za Akom. Pod bivakom ujamemo markirano pot, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija