Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Krnska skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

Dom Klementina Juga v Lepeni,
700 m

Skupna višinska razlika

1630 m

Čas vzpona

3 ure 40 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Lemež(2043 m)

Gora muzej.

Opis:

S turo začnemo pri planinskem domu v Lepeni, od koder nas v uri in pol  do Krnskega jezera pripelje široka, dobro uhojena markirana pot. Na južni strani jezera se pri večjem balvanu prične stara vojaška pot, ki nas povede levo čez travnato pobočje. Pot je mestoma težko sledljiva. Po prihodu do vojnih ostankov kuhinje, se še vedno držimo levo mimo ruševin vojaških stavb. Prehode iščemo ob obrambnem zidu, mestoma naletimo na ostanke stopnišča. Ves čas sledimo slabi stezi, ki nas netežavno pripelje na greben. V desno se po grebenu preko Vogla povzpnemo na Lemež. Na poti naletimo na strm, izpostavljen spust z vrha Vogla, kateremu sledi izpostavljen vzpon na predvrh Lemeža.
Do mesta, ker smo prišli na greben, se vrnemo po smeri vzpona. Pot nadaljujemo levo pod grebenom po strmih travah do prevala Čez Potoče. Po dolini se po dobri stezi ob potoku spustimo do lovske koče, kjer naletimo na markirano pot s Krna, po kateri se mimo jezera spustimo nazaj v Lepeno.

Komentar k turi:

Zadnji, grebenski del poti zaradi strmih trav zahteva veliko pazljivosti. Orientacijsko je opisana pot sestopa lažja od vzpona.

Galerija