Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Martuljkova skupina, Julijske Alpe

Izhodišče

iztek grape Črlovec, 980 m

Skupna višinska razlika

1550 m

Čas vzpona

3 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Kukova špica(2427 m)

Moja najljubša.

Opis:

S turo začnemo pri odcepu stranske ceste v desno, nekaj metrov preden cesta v Vrata preči grapo Črlovec. Pot začnemo po peščeni cesti, s katere se po nekaj 100 metrih pot odcepi levo navkreber. Kmalu dosežemo prečno lovsko pot, ki nas v zmernem vzponu po približno uri hoda pripelje na izravnavo. Tu naletimo na številne poti, mi se ves čas držimo levo, dokler nas možic ne usmeri na rahel spust v levo. Na tem mestu stopimo na pot PP. Sledi prečenje najprej večje, nato pa še ene manjše grape. Po prečnici kmalu pridemo do možica, ki nas usmeri desno čez melišča. To pot pustimo za spust, z vzponom pa nadaljujemo za ovinkom, kjer se sramežljiva, vendar ves čas dobro sledljiva, strma pot odcepi desno čez trave. Orientacija tu ni pretirano zahtevna, saj kmalu zagledamo cilj, sedlo Gulce, med Kukovo špico in Škrnatarico.
S sedla sledi še slabe pol ure vzpona na vrh. Pot je v spomladanskem času zelo krušljiva, vendar sam vzpon ne predstavlja večjih težav. Vrh nam postreže s čudovitimi razgledi na gore okoli Triglava, ter Martuljkovo skupino z Amfiteatrom.
Z vrha sestopimo po poti vzpona. Spust čez melišča pod sedlom Gulce nam prihrani kar nekaj časa. Po priključitvi poti PP je nadaljevenje jasno.

Galerija