Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Dleskovška planota,
Kamniško - Savinjske Alpe

Izhodišče

Planina Ravne, 1500 m

Skupna višinska razlika

1120 m

Čas ture

4 ure 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Križevnik(1909 m),Poljske device(2028 m),
Velika Zelenica
(2114 m)in Veliki vrh(2110 m)

Krožna tura po obronkih Dleskovške planote.

Opis:

S turo začnemo na Planini Ravne. Na severni strani planine ujamemo markirano pot, po kateri začnemo z našim vzponom. Sledimo ji približno pol ure, ko se po prijetni gozdni poti povzpnemo na manjše sedelce. Označena pot se tu začne spuščati, mi pa se usmerimo desno na neoznačeno, vendar dobro uhojeno stezo proti Planini Polšak (možic). Po prihodu na planino se držimo kar njenega desnega robu. Na zgornjem delu travnikov zopet ujamemo nadaljevanje poti. Nekaj časa še skozi gozd, višje skozi ruševje, nadaljujemo do grebena, od koder nadaljujemo desno na vrh Križevnika.
Z vrha Križevnika se vrnemo nazaj do stika s pristopno potjo. Od tod nadaljujemo dalje v smeri grebena, pod katerim se vije prijetna, večino časa dobro sledljiva steza. Čez JV pobočje prečimo greben Poljskih devic. Na greben se povzpnemo šele na zadnjo, najvišjo koto, 2028 m. Z vrha sestopimo v škrbinico, s katere se povzpnemo na Veliko Zelenico. Držimo se grebena. Z Velike Zelenice se po travnatem temenu sprehodimo do Velikega vrha.
Za sestop izberemo markirano pot, ki se na vzhodno stran gore odcepi s poti med Velikim vrhom in Veliko Zelenico, tik pod Velikim vrhom. Po njej sestopimo na Sedelce, od koder se po severni strani Dleskovca vrnemo nazaj na Planino Ravne.

Galerija