Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Loška Koritnica, 717 m

Skupna višinska razlika

1780 m

Čas vzpona

4 ure

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Kotova špica(2121 m)

Po opuščeni poti v divji svet v grebenu Ponc.

Opis:

S turo začnemo pri zapornici v Loški Koritnici. Nadaljujemo po cesti v smeri doline. Mimo Koritniške Planine se vzpenjamo naprej po dolini, čez melj, vse do pod Roba nad Zagačami. Markirana pot proti Bivaku Tarvisio se tu usmeri levo, nas pa možic in višje napis na skali usmerita na desno stezico, po kateri se čez melj povzpnemo do pod stene. Tu nas v desno povabi izrazita gredina, po kateri nadaljujemo z našim vzponom. Za robom opazimo prve ostanke varoval, katerim sledimo navzgor čez podrt svet. Vzpenjamo se po levem robu grape, smer nam kažejo možici občasno pa na skali lahko opazimo kakšno obledelo markacijo. Višje nas varovala povedejo desno na drugo stran grape ter naprej rahlo v levo čez strmo pobočje do škrbinice pod vrhom. Svet je strm, krušljiv, naložen, varovala bolj ali manj nezanesljiva. Od škrbinice do vrha je svet lažje prehoden. Sprva sledimo grebenu, nato pa se usmerimo na polico v desno, po kateri obidemo težavnejši svet tik pod vrhom.
S Kotove špice po poti vzpona sestopimo nazaj do škrbine. Iz nje splezamo na drugo stran (slaba II) nato pa nadaljujemo desno pod grebenom – možici. Ko se nam pod vrhom V Koncu Špice odpre prehod navzgor se čez krušljiv in hudo naložen svet povzpnemo nazaj na greben, vrh. Z vrha V Koncu špice za kratek čas sledimo grebenu, ki se nadaljuje v smeri Mangarta. Po nekaj metrih na desni opazimo gredino, po kateri se spustimo do markirane poti na Vevnico. Da je svet še vedno krušljiv in hoja zahteva posebno previdnost verjetno ni smiselno več poudarjati. Markirano pot dosežemo na sedelcu, med vrhovoma. Od tod do Vevnice ni več daleč.
Z vrha Vevnice sestopimo do bivaka Tarvisio na Robu nad Zagačami. Od tod se spustimo na južno stran, kjer po spustu čez melišče kmalu ujamemo pristopno pot. Po njej se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija