Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Franzl, 747 m

Skupna višinska razlika

1000 m

Čas ture

5 ur

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Režovnikovo (Reschounikturm)(1504 m)in Kališnikovo poldne (Kalischnikturm)(1568 m)

Divji greben na obronkih Košute.

Opis:

Skozi Korške peči (Trögerner Klamm) se zapeljemo do parkirišča pod gostilno Franzl. Sprva sledimo cesti ob potoku. Markacije nas kmalu povedejo desno v strmo pobočje. Skromni in strmi stezici skozi gozd sledimo pod 1339 metrov visok Mann. Pot se nadaljuje čez gozdnat greben, občasno se nam odpirajo lepi razgledi proti Košuti. Na sedelcu pod Režovnikovemu poldnevu se odcepimo desno. Komaj vidni stezici sledimo na vrh.
Sestopimo nazaj na pot. Ozka steza se po južni strani grebena nadaljuje do pod težje dostopnega Meležnikovega poldneva (Meleschnikturm) na katerem je viden križ. Pod njim in pod Kališnikovim poldnevom prečimo do izteka grebena, ki se spušča z vrha. Po njem se povzpnemo na razgleden vrh.
Vrnemo se nazaj na pot in nadaljujem do sedla Potok (Potoksattel). Markirano pot tu dokončno zapustimo. Usmerimo se levo. Dobro uhojeno pot, ki se spušča na rob Meli, moramo kakšnih 50 metrov pred robom zapustiti. Levo se namreč odcepi slabo uhojena vendar široka lovska steza. Nad lovsko kočo se v podrtem drevju izgubi. Pod kočo sledimo poti, ki se nadaljuje desno v gozd. Nad potokom se zopet izgublja. Svet ni težko prehoden, zato se brez težav spustimo v strugo. Na drugi strani zasledimo ostanke steze. Po njej nadaljujemo prečno čez meli. Ko se nam zazdi, da poti naprej več ni, nas za vogalom razveseli rahlo načeta lesena lestev. Nad njo najdemo še mostiček za katerim je na strmi skalni stopnji poti konec. Zato priporočam obhod lestve levo po strugi. Kratek čas sledimo strugi. Ko se nam levo odpre prehod, nadaljujemo čez strm gozd do poseke. Usmerimo se levo čez posekan greben, po katerem sestopimo do ceste. Po njej se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija