Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Karavanke

Izhodišče

Ljubelj, 1058 m

Skupna višinska razlika

1350 m

Čas ture

5 ur 45 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Jelenčka(1964 m) in Celovška špica(2103 m)

Krušljiv greben težavnosti do II. stopnje.

Opis:

S turo začnemo na Ljubelju, od koder se po markirani poti proti Stolu v dveh urah povzpnemo do razcepa v krnici V Kožnah. Tu se pot proti sedlu Belščica odcepi desno, prečno čez melišče.
Na sedlu se usmerimo na greben, po katerem sledimo stezi na Vzhodni Jelenček. Prvi del poti ni pretirano zahteven, pot poteka čez trave in ruševje. Z vrha nadaljujemo s prečenjem proti zahodnemu vrhu. Držimo se grebena, na katerem naletimo na skalne roglje. Že predzadnji se zdi čudno preplezljiv, vendar ga vseeno obidemo po temenu (klin). Pred zadnjim se spustimo levo v kamin. Sestopimo pod plošče, pod katerimi ga obidemo. Odsek je nenormalno krušljiv! V nadaljevanju iščemo najlažje prehode. Večino časa plezamo po grebenu, težavam se umikamo na južno stran. Z zahodnega vrha se spustimo v Celovško škrbino. Spust je strm in krušljiv.
Na škrbini se težave unesejo. Lepo speljana pot nas čez hrbet pripelje tik pod vrh. Tu se usmerimo desno nad severno steno. Po krajšem prečenju se čez skalne bloke povzpnemo na vrh. Pot je dobro uhojena in lahko sledljiva, po težavnosti nekako primerljiva z vzponom na Palec iz Suhega ruševja.
S Celovške špice preko škrbine sestopimo do markirane poti, po kateri se mimo Zelenice spustimo nazaj na Ljubelj.

Komentar k turi:

Jelenčka sta se mi zdela kar preveč krušljiva, da bi omogočala prijetno plezanje. Potrebna je skrajna previdnost.
Kljub temu, da se večino časa držimo grebena, je tura orientacijsko kar zahtevna. Sledi steze mi niso bile ravno vidne, mestoma me je le pozdravil kakšen možic.

Galerija