Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Pokljuka, Julijske Alpe

Izhodišče

Rudno polje, 1345 m

Skupna višinska razlika

1360 m

Čas ture

4 ure 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Ablanca(2004 m),Veliki(2243 m)in
Mali Draški vrh
(2132 m) terViševnik(2050 m)

Štirje dvatisočaki nad Rudnim poljem.

Opis:

S turo začnemo pri vojašnici na Rudnem polju, od koder se po markirani poti mimo Jezerc povzpnemo do Studorskega prevala. Tu zapustimo markacije in se povzpnemo na vrh Ablance na levi. Pot je lahko sledljiva, večjih tehničnih težav ni.
Sestopimo nazaj na Studorski preval ter nadaljujemo proti Velikem Draškem vrhu. Vzpona se lotimo po levi poti. Skozi ruševje se povzpnemo na greben, čez katerega nas prijetno speljana pot pripelje na vrh.
Sestopimo po slabše uhojeni stezi do travnatega sedla med Velikim in Malim Draškim vrhom. Tu se priključimo markirani poti, ki pa jo kmalu postimo pod seboj. Umaknemo se namreč na greben Malega Draškega vrha, do katerega se povzpnemo čez strmo travnato pobočje. Grebensko prečenje je orientacijsko in tehnično najzahtevnejši del ture. Pot je na tem delu občutno slabše sledljiva, mestoma izpostavljena ter krušljiva. Vendar pa lahkotno plezanje čez greben naredi pot zelo prijetno. Zadnji del pred vrhom nam popestri skalni skok, ki se ga lotimo po kaminu na desnem (slaba II).
S prečenjem nadaljujemo do vzhodnega vrha, od koder se po krušljivi grapi spustimo na Srenjski preval. Od tod se po markirani poti čez Viševnik vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija