Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Izhodišče

Vrata, 943 m

Skupna višinska razlika

2000 m

Čas ture

6 ur 30 minut

Težavnost orientacije

Zahtevnost (brez)potja

 

Begunjski vrh(2461 m)in Visoka
Vrbanova špica
(2408 m)

Čez Kugyjevo polico.

Opis:

S turo začnemo v Vratih. Natančnejša lokacija je odvisna od želja posameznika oziroma od tega, kdaj raje pešačimo po cesti, na začetku ali koncu ture. Start pri izteku Doline za Cmirom ter jutranji vzpon do parkirišča v zatrepu Vrat se (mi) zdi primernejša izbira.
Po markirani poti se povzpnemo do Luknje, kjer se usmerimo levo proti Plemenicam. Na vrhu Stene nadaljujemo čez pode vse do pod ostenja Triglava. Tu se v levo odcepi markirana (?!?!) steza proti Kugyjevi polici. Do nje nas loči krajša prečka čez melišče. Opozoriti velja na izredno nevarnost proženja kamenja. Vse je naloženo in le čaka, da zgrmi globoko v dolino. Zato ge, za voljo lastne varnosti ter varnost plezalcev pod nami, paziti na sleherni korak. Na ledeniku s prečenjem zaključimo. Napotimo se proti Kredarici ter dalje do Doma Valentina Staniča. Od tod se v slabe pol ure povzpnemo na Begunjski vrh. Z vrha si privoščimo ogled naše sestopne poti. Smer postane takoj jasna.
Preden se spustimo v dolino, lahko obiščemo še bližnjo Visoko Vrbanovo špico, sicer pa sestopimo na pot proti Cmiru. Kmalu se v desno odcepi steza v zatrep doline. Sprva se držimo leve strani, na izravnavi pa med balvani poiščemo prehode povsem na desno. Čez skalni prag se spustimo na melišča, katerim sledimo vse do kraja, kjer se ta obrnejo v levo. Stezica nas skozi macesnov gozd zopet pripelje na melišče. Po krajšem spustu se napotimo čez rušnato reber, po kateri sestopimo na dolgo melišče. Čezenj se spustimo vse do višine 1200m. Tu ujamemo stezo, ki nas skozi ruševje pripelje v bukov gozd z udobno lovsko potjo (PP). Po njej se spustimo nazaj na izhodišče.

Komentar k turi:

Komentar je namenjen vzponu na Visoko Vrbanovi špico. Če se jo že odločimo obiskati, je obratni vrstni red vsekakor bolj logična izbira. Sama sem se na vrh povzpela zgolj zaradi spleta okoliščin. V planu je bil tudi obisk Cmira, vendar me tabla, z napovedanima dvema urama vzpona, ni prepričala. Naslednjič.

Galerija