Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Priroden park Vitoša

Izhodišče

Aleko, 1817 m

Skupna višinska razlika

520 m

Čas ture

3 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Černi vrah(2290 m)

Izlet na hišno goro Sofije.

Opis:

Južno nad Sofijo se dviga masiv Vitoše, smučarsko središče, katerega najvišji vrh je 2290 metrov visok Černi vrah. Nanj vodi več poti. Vzpon po direktni poti od koče Aleko in sestop na južno stran, se izkažeta kot dobra izbira. Na splošno so poti zelo dobro označene, vsaka s svojo barvo. Po vrhu pa potekajo tudo zimske markacije (5 metrski drog vsakih 20 metrov - v kopnem in jasnem vremenu kar malce smešno).
Izhodišče ture je torej koča Aleko, do katere nas iz kraja Dragalevci pripelje majava, tlakovana cesta. Od koče sledimo stezi, ki se dviga proti JZ. Rdeče markacije nas ob smučišču pripeljejo na vršni hrbet, čez katerega, po lahko prehodnem svetu, nadaljujemo na vrh. Med potjo prečkamo več t.i. skalnih rek, območij z naloženim kamenjem, ki so prava značilnost Vitoše.
Z vrha sledimo zimskim markacijam proti jugu (smerne tablice za vas Železnica). Na razpotju pod vrhom Skoparnik nadaljujemo levo, prečno čez pobočje. Spustimo se do poti z rumenimi oznakami, kjer nadaljujemo levo. Po prijetni, razgledni poti, se prečno čez vzhodno pobočje vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija