Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Nacionalen park Pirin

Izhodišče

koča Vihren, 1950 m

Skupna višinska razlika

1400 m

Čas ture

6 ur

Zahtevnost

 

Vihren(2914 m)in greben Končeta

Razgledna tura na najvišji vrh Pirina.

Opis:

Od koče Vihren se čez vzhodno pobočje povzpnemo do razpotja. Nadaljujemo po levi poti, ki nas skozi travnato dolinico pripelje na sedlo Kabata pod Vihrenom. Čez južno pobočje se povzpnemo na vrh.
Z Vihrena sestopimo na severno stran ter se spustimo na sedlo Premkata. Onstran sedla se vije lep, razgleden greben, ki se začne z najvišjim vrhom Kutelo in zaključi z, nekoliko bolj položnim, travnatim vrhom Kamenitica. Edina pomanjkljivost prečenja je v tem, da za povratek nimamo poti, po kateri bi zaokrožili turo. Greben moramo zato prehoditi v obe smeri. Kljub temu ga je vredno okusiti vsaj del.
S sedla Premkata nas čaka daljši vzpon na Kutelo (2908 m). Sprva še sledimo markirani poti, ko pa le ta zavije v levo, nadaljujemo naravnost navzgor, čez skalnato pobočje, na vrh. Pot nas dalje vodi kar po grebenu. Edini težji del je 200 metrsko prečenje nazobčanega in izpostavljenega, vendar zavarovanega grebena Končeto, čez katerega se povzpnemo na vrh Banski Suhodol (2883 m). Mimo bivaka Končeto nadaljujemo do vrha Bajovi dupki (2821 m). Če prečenja ne nameravamo izvesti v celoti, se je tu smiselno obrniti. S Kutela do sem porabimo uro in pol.
Za povratek na sedlo Premkata sledimo markirani poti, katero ujamemo pri bivaku. Poteka nekaj metrov nižje pod grebenom in nam tako prihrani nekaj odvečnega vzpona.
S sedla sestopimo v idilično krnico Kazana, kjer na levi opazimo manjši bivak. Na razpotju jo uberemo desno ter po prečni poti pod Vihrenom sestopimo nazaj na izhodišče.

Galerija