Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
BREZPOTJE

 

Lokacija

Nacionalen park Pirin

Izhodišče

koča Bezbog, 2240 m

Skupna višinska razlika

1230 m

Čas ture

6 ur

Težavnost orientacije

Zahtevnost brezpotja

 

Poležan(2851 m)in Džangal(2730 m)

Po brezpotnih poteh na vzhodu Pirina.

Opis:

Od koče Goce Delchev med 8:30 in 16:30 uro vozi žičnica do koče Bezbog. Za vožnjo bomo odšteli 12 BGN in porabili 30 minut.
Od koče se mimo jezera povzpnemo na sedlo Bezboški preval, onstran katerega kmalu zasledimo, z možici označen, odcep poti v desno, po kateri čez lahko prehoden travnat svet nadaljujemo do sedelca med Bezbogom in Poležanom. Tu se usmerimo levo, ter po grebenu povzpnemo na vrh.
S Poležana nadaljujemo v smeri grebena. Na sedelcu se usmerimo v levo, na SV greben Malega Poležana (2822 m) po katerem nadaljujemo proti vrhu. Pot se tu začne izgubljati. Sledimo možicem, ki nas bolj ali manj po grebenu odpeljejo do sedla Džangalska porta. Svet je tu skalnat, sestop pa zahteva kar nekaj spretnosti pri skakanju z enega skalnega bloka na drugega.
Na drugi strani sadla, na katerem prečkamo markirano pot, zopet sledimo možicem, ki nas pod Džangalskim grebenom (skakanju s skale na skalo kar ni konca) povedejo do izteka JZ pobočja. Po njem se povzpnemo na vrh.
Za sestop izberemo, kar dobro uhojeno, stezo, ki se spušča čez južni greben. Kmalu zasledimo tudi stare, obledle markacije, ki nas prečno pod Mominimi dvori pripeljejo vse do jezera Tevno. Od tod se čez trave spustimo na markirano pot, po kateri nadaljumo na sedlo Kralevdvorska ljava porta. Sledi le še vrnitev do izhodišča, vendar bomo mimo številnih jezer do tam hodili še kar nekaj časa. Tudi nekaj vzpona do Bezboškega prevala nam ne uide.

Komentar k turi:

Največja pomanjkljivost ture je obratovalni čas žičnice, saj se nam čas za turo kar prehitro izteče. Bolj smiselna bi bila izvedba lagodnejše, krajše ture ali dvodnevni obisk gora nad Bezbogom.
Za prehojeno turo sva praktično ves čas pridno hodila. Ko so se nad hribi zgrnili še črni oblaki in se je začelo bliskati, občasno res nisem vedela, ali tečem na žičnico, ali bežim pred nevihto. Na koncu sva do zgornje postaje prišla skoraj eno uro prezgodaj in suha.

Galerija