Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Nacionalen park Rila

Izhodišče

smučišče Malyovica, 1700 m

Skupna višinska razlika

1500 m

Čas ture

7 ur 15 minut

Zahtevnost

 

Malyovica(2729 m),Orlovec(2686 m)in Zlija zab(2678 m)

Grebensko prečenje nad dolino Malyovica.

Opis:

Na dnu smučišča Malyovica je urejeno večje parkirišče, kjer je izhodišče ture. Po dolini se povzpnemo do koče, od katere ob potoku nadaljujemo do spominskega obelažja na travnati izravnavi. Po desni poti nadaljujemo do Eleninovega jezera. Čez trave se povzpnemo na greben ter po njem desno na vrh. Vzpon na Malyovico je tehnično nezahtevna tura.
Z vrha se vrnemo nazaj do stika pristopne poti na grebenu. Grebensko prečenje proti Orlovcu poteka po nemarkirani, z možici označeni stezi. Težavnejšim odsekom se umika na desno, južno stran. Je razgibana in zelo razgledna. Najtežji del poti je vzpon na Orlovec, kjer se težave gibljejo okoli I. stopnje. Sicer pa je skala odlična, čvrsta.
Z Orlovca sestopimo do sedelca Prozoreca pod Zlija zabom. Vzpon na vrh je zahteven in zgolj kot popestritev ture. Nadaljujemo desno pod steno, do konca police. Tu nam klin oznanja začetek težavnejšega vzpona na Zloben zob. Do vrha nas ločijo trije krajši skalni skoki (II. stopnja), ki pa so zaradi globine pod nami psihično še bolj zahtevni. Južna stena se konča kar 1200 metrov nižje.
S sedla pod vrhom se spustimo na severno stran. Mimo bivaka nadaljujemo na sedlo med Kamilato in Lovnico. Spust do markirane steze, ki pelje na Strašnoto jezero, poteka po gruščnatem svetu brez prave poti. Smer nam kažejo možici, ki nas vodijo prečno, v smeri vidnega jezerca. Ko dosežemo markirano pot, do Strašnotovega jezera nad nami ni več daleč. Za sestop sledimo markacijam, ki nas mimo Jončevega jezera pripeljejo nazaj v dolino.

Galerija