Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Totes Gebirge

Izhodišče

Hinterstoder, 633 m

Skupna višinska razlika

vzpon 1880 m
spust 1090 m

Čas vzpona

5 ur

Zahtevnost

 

Spitzmauer(2446 m)

Stodertaler Klettersteig.

Opis:

S turo začnemo pri Hinterstodru. Za naseljem je na desni parkirišče s katerega proti gostišču Polster pelje za promet zaprta makadamska cesta. Če je to parkirišče zasedeno imamo na voljo še enega malo naprej v Hinterbergu, ki pa je precej manj obljudeno. Od Polsterja markacije nekaj časa še sledijo cesti, tik pred spodnjo postajo tovorne žičnice pa zavijejo na udobno stezo. Kar strma, soncu izpostavljena pot nas sprva vodi po levem robu grabna mimo slapu nato pa zavije desno v gozd skozi katerega nadaljujemo do koče Priel-Schutzhaus.
Kakšnih 15 minut nad kočo je razpotje. Nadaljujemo levo čez rušnato pobočje ter čez prag v nekakšno dolinico po kateri nadaljujemo z našim vzponom. Kmalu se v levo čez melišče odcepi steza proti severni steni Spitzmauerja. Plezalna pot Stodertaler ni posebno težka zato zagotavlja prav prijetno plezanje. Po približno 200 metrih nas odloži na udobnem travnatem sedelcu od koder nadaljujemo levo ter se čez skrotasto pobočje povzpnemo na vrh.
Do sedelca sestopimo po poti vzpona. Nadaljujemo levo ter pod pobočjem Weitgrubenkopfa prečimo na sedelce pod Meisenbergom. Spustimo se na pode čez katere nadaljujemo do pristopne dolinice. Od tod po poti vzpona sestopimo do koče Priel-Schutzhaus, kjer zaključimo s turo prvega dne.

Galerija