Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Dachsteingebirge

Izhodišče

spodnja postaja žičnice na Dachstein, 1700 m

Skupna višinska razlika

1350 m

Čas vzpona

3 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Große Koppenkarstein(2863 m)

Irg Klettersteig.

Opis:

Iz kraja Ramsau am Dachstein se zapeljemo do večjega parkirišča pri spodnji postaji žičnice na Dachstein. Cesta je plačljiva in se plača ob povratku, 6€/osebo.
Na zahodni strani parkirišča pri hotelu ujamemo dobro uhojeno pot, kateri sledimo prečno čez travnike. Ko prečkamo grapo se kmalu priključimo markirani poti, ki pripelje od koče Austriahütte. Tu se usmerimo levo ter čez melj nadaljujemo v krnico Edelgrieß. Po njenem dnu v zložnem vzponu nadaljujemo do zatrepa, od koder nadaljujemo desno na nekakšen rob. Čez melišče pod steno prečimo do vstopa v plezalno pot Irg Klettersteig, ki poteka naravnost čez JV steno. Je zračna in mestoma kar zahtevna. Po njej splezamo na greben, po katerem se z nekaj lažjega plezanja povzpnemo na vrh.
Z vrha sestopimo čez zahodni greben, po katerem poteka prijetna, nič kaj težka zavarovana pot. Malo bolj čuden je edino osrednji del, kjer nas pričaka, sicer kratek vendar gugajoči mostiček, katerega se sicer da obiti. Pot nas pripelje vse do izteka grebena na sedelcu Hunerscharte. Tu se usmerimo desno na ledenik, čez katerega prečimo do dobro vidne, visoke lestve, po kateri se povzpnemo do rova Rosmarie-Stollen, skozi katerega nadaljujemo na drugo stran gore. Čez južno steno je izsekana široka pot, po kateri sestopimo na rob Edelgrießa. Nižje ujamemo pristopno pot, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče. Spust nam lajšajo melišča, ki so nižje vse boljša in boljša.

Galerija