Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Gesäuse

Izhodišče

Oberst-Klinke-Hütte, 1470 m

Skupna višinska razlika

1150 m

Čas ture

4 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Kalbling(2196 m),Sparafeld(2247 m),Riffel(2106 m)in Kreuzkogel(2011 m)

Razgledno prečenje po vrhovih nad Kaiserau-om.

Opis:

Izhodišče ture je pri koči Oberst-Klinke-Hütte, do katere od smučišča Kaiserau vodi plačljiva cesta (7€). Za kočo ujamemo markirano pot, ki se v smeri vzhoda povzpne do konca ceste na nekakšnem sedelcu. Tu je razpotje. Usmerimo se levo ter čez travnik povzpnemo v bolj skalnat svet. Kalbling, naš prvi cilj, je od tod videti težko dostopen, vendar se pot spretno ovije okoli njegove južne stene na povsem krotka, severna pobočja. Gre torej za nezahteven pristop na najbolj markanten vrh ture. Preden nadaljujemo z grebenskim prečenjem čez Riffelgrat nad krnico Roßkar, obiščemo še bližnji Sparafeld.
Z vrha po pristopni poti sestopimo na travnato sedelce med Kalblingom in vrhom Riffel. Čez lahko prehoden, travnat svet se povzpnemo na Riffel. Tu se začne prijetno, razgledno prečenje čez zahodni greben. Pot ni zahtevna, čeprav na njej naletimo na nekaj zavarovanih delov. Greben nas odloži na razglednem pomolu Kreuzkogla.
Z vrha sestopimo na južno, travnato pobočje. Na dnu travnikov je razpotje, kjer se usmerimo levo na lovsko pot. Le-ta je drugačna od običajnih jagrskih. Prav nesramno strmo se spušča čez skalnat svet. Pripelje nas na zadnjo serpentino ceste, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija