Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Hochschwabgruppe

Izhodišče

Leopoldsteinersee, 653 m

Skupna višinska razlika

1155 m

Čas ture

7 ur

Zahtevnost

 

Hochblaser(1771 m)

Kaiser Franz Joseph Klettersteig in Rosslochhöhlen Klettersteig.

Opis:

S turo začnemo pri jezeru Leopoldsteiner na obrobju Eisenerza. Po petnajstih minutah lagodnega vzpona smo že pod steno, kjer je vstop v plezalno smer Kaiser Franz Joseph. Že takoj na začetku nam da vedeti, da vzpon ne bo od muh. Vstop je ocenjen »le« z D, a je tako težak, da je kar grdo. Na srečo se težave kmalu umirijo in razen še enega nekoliko težjega odseka nas čaka prav prijetna plezarija. Nad spodnjim plezalnim odsekom, ki predstavlja nekako ¾ smeri, sledi dobrih 15 minut hoje čez travnik. Ravno prav za počitek in pripravo na sam zaključek. Težave v zgornjem delu niso več hude. Smer se zaključi z atraktivnim dvojnim mostom. Seveda se mu da brez težav ogniti, a najbolj vztrajni si ga privoščijo za sprehod do stene na drugi strani grape in nazaj.
Dobrih deset minut nas loči do izstopa sicer kratke, a izredno zahtevne ferate Rosslochhöhlen Klettersteig. Slednje krožne plezalne poti se lotimo nekoliko drugače. Najprej čez južno pobočje čez strm skok splezamo do votline. Vzpon se začne s krajšim visečim mostom. V nadaljevanju je smer speljana skozi ozek kamin in čez divje previsno steno do zgornje odprtine jame.
Po končanem plezanju se čez travnati vršni greben sprehodimo do vrha Hochblaserja. Sestopimo proti JV. Mimo koče Hasenwilzingerhütte se skozi prijeten bukov gozd spustimo nazaj v Seeau.

Galerija