Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
OZNAČENA POT

 

Lokacija

Dachsteingebirge

Izhodišče

spodnja postaja žičnice na Dachstein, 1700 m

Skupna višinska razlika

1600 m

Čas vzpona

5 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Hoher Dachstein(2995 m)

Super ferata na Dachstein.

Opis:

Iz kraja Ramsau am Dachstein se zapeljemo do večjega parkirišča pri spodnji postaji žičnice na Dachstein. Cesta je plačljiva in se plača ob povratku, 6€/osebo.
Po označeni poti se v zložnem vzponu povzpnemo do koče Dachsteinsüdwandhütte. Čez melj sestopimo do pod stene Mittersteina, kjer je vstop v plezalno pot Anna in začetek t.i. Super ferate na Dachstein. Pravzaprav gre za povezavo štirih plezalnih poti: Anna, Johann, Schuteransteig in Randkluftsteig.
Anna je srednje zahtevna plezalna pot. Varovala so odlična, skala prav tako. še najbolj sitno je, da je pot zelo obiskana in je zato v njej strašanska gneča. Pripelje nas na 2097 metrov visok štrcelj, Mitterstein. Od tod nas do plezalne poti Johann loči dobre pol ure vzpona čez melišče. Vzpon čeznjo je zahtevnejši, vendar ne ekstremen. Malo bolj zabaven je le odsek, tik nad vstopom, kjer se moramo skobacati čez previsni odsek. Po 600 višinskih metrih splezamo na rob stene, kjer stoji koča Seethalerhütte. Glavne težave so s tem za nami. Kljub temu, nas do vrha Dachsteina čaka še kar nekaj plezanja. Čez ledenik prečimo do izteka vzhodnega grebena, kjer je vstop v pot Schuteransteig. Na vrhu nekakšnega stebra prečimo v desno ter se priključimo na plezalno pot Randkluftsteig, po kateri se v lahkotnem poplezavnaju povzpnemo na vrh.
Z vrha se po smeri vzpona spustimo nazaj na ledenik, čez katerega prečimo do zgornje postaje žičnice. Tu se na južno stran spušča lažja zavarovana pot. Pod steno pridemo v lažji svet, čez katerega se, mimo koče Dachsteinsüdwandhütte, vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija