Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karnijske Alpe

Najvišja točka

sedlo pod Cimone di Crasulina, 2008 m

Dolžina

53 km

Skupna višinska razlika

1870 m

Čas vožnje

5 ur 15 minut

Zahtevnost

 

Zoufplan

Čez planine pod Monte Crostisom.

Potek ture:

Cercivento, Monte Tenchia, Zoufplan, Crasulina, Casera Valsecca, Casera Tarondon alta, Casera Crostis, Casera Agar di Galante, Tualis, Ravascletto, Cercivento

Opis:

S turo začnemo v kraju Cercivento di sotto, kjer je v vzhodnem delu urejeno večje parkirišče. Kakšen kilometer proti zahodu se, pri cerkvi, desno odcepi asfaltirana cesta proti Zoufplanu. Asfalta je približno 11 kilometrov. In čeprav se v tem času povzpnemo za skoraj 1000 višinskih metrov, cesta tako prijetno vijuga čez pobočje, da vzpon sploh ni naporen. Nad zadnjimi vikendi se nadaljuje, večinoma dobra, makadamska cesta, po kateri v širokih okljukih, mimo odcepa za planino Casera di Zoufplan bassa, nadaljujemo čez strmo, travnato pobočje. Povzpnemo se do vršiča Monte Tenchia, s katerega nadaljujemo do pod vremenske postaje na vrhu Zoufplana. Tu se cesta položi. V daljši prečki, pod grebenom, nadaljujemo do manjšega sedelca v JV grebenu vrha Cimone di Crasulina. Tu je tudi najvišja točka ture (2008 m).
Nadaljevanje poti proti planini Valsecca je tehnično bolj zahtevno. Pravzaprav gre od tod naprej za pravo gorsko kolesarsko turo. Sprva se držimo markirane poti št. 154, dalje poti št. 152. V prvem delu gre za zelo prijetno, lepo vozljivo mulatjero, ki se kasneje spreobrne v ozko, mestoma kar izpostavljeno stezico, saj poteka prečno čez strmo, travnato pobočje. Pri planini Valsecca znova pridemo na makadamsko cesto, kjer, vožnje po stezah nevajena, kolesarka lahko spet normalno zadiha. Nadaljevanje je prav prijetno. Skorajda položna cesta se vije daleč čez pobočje, ter pri tem obišče kar nekaj planin. Še pred zadnjo, Chiadinis alta, se pripeljemo na asfalt. Po kratkem, a strmem vzponu nad planino sledi čudovit spust v Tualis. Do Ravascletta nas loči še nekaj vzpona, tu pa se priključimo glavni cesti, po kateri se odpeljemo nazaj v Cercivento.

Galerija