Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karavanke

Najvišja točka

Vrh smučišča Ciciban, 1550 m

Dolžina

45 km

Skupna višinska razlika

1225 m

Čas vožnje

3 ure 45 minut

Zahtevnost

 

Zelenica

Potek ture:

Brezje pri Tržiču, Begunje, Žirovnica, Završnica, Smokuška planina, Zelenica, Ljubelj, Podljubelj, Tržič, Bistrica pri Tržiču, Brezje pri Tržiču

Opis:

Z Brezij pri Tržiču se odpeljemo v smeri proti Begunjam, kjer se odcepimo desno proti Žirovnici. Kakšnih 5 kilometrov vozimo skozi vasi pod Smokuškim vrhom. Ko prečkamo železniško progo se peljemo še slab kilometer, do odcepa v desno proti jezeru v Završnici, od koder nadaljujemo naprej mimo jezera. Asfaltno cesto kmalu zamenja precej kvaliteten makadam. Ko pridemo do križišča, nas smerokaz usmeri levo, proti Zelenici. Tu prečimo leso ter se odpeljemo čez planino. Položnejše terene kmalu zamenja vse večja strmina, ki se stopnjuje vse do Tinčkove koče. Od tod naprej je cesta zelo slaba in strma. Sledijo le občasne izravnave pod Smokuško planino in čeznjo. Sledi še krajši klanec, nato pa spust do vznožja smučišča Planja, po katerem se vzpnemo na vrh, ter spustimo do koče na Zelenici.
Z Zelenice se po cesti čez Plaz spustimo do Ljubelja, od koder po glavni cesti mimo Podljubelja nadaljujemo do Tržiča. Iz Tržiča se mimo Bistrice pri Tržiču odpeljemo nazaj na Brezje.

Komentar k turi:

Do Tinčkove koče vzpon kljub strmini ni bil prezahteven. Od tod naprej je bila cesta praktično neprevozna, zato sem večino poti do Smokuške planine prehodila. Tudi spust z Zelenice mi je sprva nakopal kar nekaj težav, vendar so se kasneje vozne razmere izboljšale. V celoti se mi je tura zdela zelo naporna, vendar vseeno lepa.