Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Jelovica

Najvišja točka

nekje na Jelovici, 1275 m

Dolžina

71 km

Skupna višinska razlika

1620 m

Čas vožnje

5 ur

Zahtevnost

 

Vodiška planina

Krožna čez Jelovico.

Potek ture:

Brezje pri Tržiču, Kovor, Zvirče, Podbrezje, Podnart, Kropa, Jamnik, Dražgoška gora, Lovska koča nad Mrzlo dolino, Rovtarica, Selška planina, Vodiška planina, kamnolom Kamna gorica, Zgornja Dobrava, Mišače, Mošnje, Črnivec, Brezje, Peračica, Leše, Vadiče, Brezje pri Tržiču

Opis:

S turo začnemo na Brezjah pri Tržiču. Mimo Kovorja in Zvirč se odpeljemo proti Podbrezjam. Tu se v križišču usmerimo desno proti Podnartu, od koder se skozi Kropo povzpnemo do Jamnika.
Od cerkve Sv. Primoža se vrnemo po kolovozu. Pri razcepu nadaljujemo po levem, ki nas skozi vas pripelje nazaj na cesto. Nadaljujemo desno. Na vrhu hriba naletimo na slabšo makadamsko cesto, ki se odcepi levo navzgor. Kar nekaj časa prečimo pobočje proti desni. Za ostrim levim ovinkom se svet nekoliko položi, razmajana cesta pa postane precej boljša. Sledimo ji vse do njenega konca, kjer naletimo na kolovoz. Na prvem razcepu gremo desno, v nadaljevanju pa se držimo najbolj zvoženega, ki nas vodi bolj proti levi. Ko se zopet priključimo cesti, nadaljujemo desno. Na vseh odcepih sledimo najbolj zvoženi cesti. Pripeljemo se k koči na Rovtarici. Nadaljujemo za kočo, ter se v rahlem vzponu odpeljemo mimo idilične Selške planine. Do Vodiške planine nas od tod naprej vodijo smerokazi.
Od partizanskega doma na Vodiški planini se spustimo po označeni poti, ki je speljana čez travnik pod kočo. Po prihodu v gozd se priključimo na strm ter v večji meri nevozen kolovoz, po katerem se spustimo do ceste. Po njej se skozi kamnolom priključimo na glavno cesto. Nadaljujemo desno, nato levo čez most. Od tod nas pot vodi skozi Zgornjo Dobravo in Mišače. Tik za podvozom pod železniško progo se usmerimo na stransko cesto v desno ter pod viaduktom nadaljujemo do Mošenj. V desno se povzpnemo do gradbišča, čez katerega nadaljujemo so Črnivca. Še pred picerijo zavijemo desno proti Brezjam. Za cerkvijo ves čas nadaljujemo po prednostni cesti, ki nas pripelje do Peračice. V Lešah tik pred prvimi hišami zavijemo desno. Sledi še en strm vzpon skozi Vadiče, ki so le lučaj stran od našega izhodišča.