Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Smrekovško pogorje, Karavanke

Najvišja točka

Uršlja gora, 1699 m

Dolžina

96 km

Skupna višinska razlika

2520 m

Čas vožnje

7 ur

Zahtevnost

 

Uršlja gora (Plešivec)

Čez Smrekovško pogorje na strm osamelec vzhodnih Karavank.

Potek ture:

Šoštanj, Sv. Florjan pri Šoštanju, Bele vode, Rebršak, razcep pod Kramarico (1050 m), Kramarica, Dom na Smrekovcu, Kramarica, razcep pod Kramarico, Andrejev dom na Slemenu, Križan, razcep pod Uršljo goro (1250 m), Uršlja gora, razcep pod Uršljo goro, Vernšek, Poštarski dom pod Plešivcem, Vrhe, Slovenj Gradec, Podgorje, razcep pod Spodnjim Razborjem, Gaberke, Ravne, Šoštanj

Opis:

Iz Šoštanja se zapeljemo v smeri Belih vod. Po uvodnih 7 kilometrih ogrevanja se cesta postavi pokonci. Po kar strmi cesti nadaljujemo do cerkve Sv. Andreja v Belih vodah. Malo višje je razcep. Nadaljujemo po levi cesti, po kateri se spustimo do kmetije Rebršak. Cesta se tu ponovno začne vzpenjati. Vodi nas po dolini ob potoku. Strmina ni prehuda, vendar ne popušča. Na višini 1050 metrov je križišče. Desno cesto bomo obdelali kasneje, najprej je potrebno opraviti s Smrekovcem. Zato se po cesti v levo povzpnemo do prelaza Kramarica ter naprej levo proti Domu na Smrekovcu. Smrekovec je edino vulkansko pogorje v Sloveniji. Vendar je bil Smrekovec aktiven vulkan že dolgo tega, 30 milijonov let. Danes je bogato porasel s smrekovimi gozdovi, po katerih je dobil ime.
Od koče pod Smrekovcem se spustimo do zgoraj omenjenega križišča. Cesta nas čez južno pobočje Kozamurškega vrha pripelje do lovske koče, kjer zavijemo levo. Markirana cesta nas pripelje do Andrejeve koče na Slemenu. Markacijam sledimo proti severu v smeri Uršlje gore, vse do kmetije Križan. Tu se usmerimo levo. Čez južno pobočje Uršlje gore naredimo širok okljuk. Na višini 1250 m je pri kapeli razpotje. Spodnjo cesto prihranimo za povratek, mi pa nadaljujemo še vedno kar strmo navzgor do parkirišča na višini 1400 metrov. Od tod dalje cesta postane malo slabša in precej bolj strma. Zadnjih 300 višinskih metrov je pravzaprav noro strmih. Strmina do vrha niti malo ne popusti.
S Plešivca se vrnemo nazaj na križišče. Mimo kmetije Vernšek nadaljujemo proti Poštarskemu domu pod Plešivcem. Ves čas se držimo najbolj zvožene ceste, ki se na koncu spremeni v vlako, ki nas pod Ravnjakovim vrhom odloži na markirano pot. Pot je široka in udobna, zato nam kljub strmini spust po njej ne dela težav. Mimi Poštarskega doma se spustimo v dolino. V Vrheh nadaljujemo proti Slovenj Gradcu. Tik pred njim v krožišču zavijemo desno ter nadaljujemo do Podgorja. V naselju je skrit odcep ceste v desno (nekaj 100 metrov prej je prvo križišče pri kapeli, tudi varianta). Cesta nas v enakomernem vzponu pod Razborjem pelje čez zadnji daljši klanec. Nadaljujemo do Gabrk, kjer se priključimo glavni cesti. Nadaljujemo desno ter se skozi Ravne vrnemo nazaj v Šoštanj.
Iz Slovenj Gradca se v Šoštanj lahko vrnemo tudi po bistveno bolj prometni glavni cesti. S tem naredimo nekaj kilometrov več, vendar si prihranimo slabih 300 višinskih metrov vzpona.

Zemljevid poti

Galerija