Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Istra

Najvišja točka

Vojak, 1401 m

Dolžina

63 km

Skupna višinska razlika

1670 m

Čas vožnje

5 ur

Zahtevnost

 

Učka

Z morja na najvišji vrh Istre.

Potek ture:

Medveja, Lovran, Veprinac, Poklon, Vojak, Poklon, Vela Učka, Sedlo Bodaj, Sv. Jelena, Mošćenice, Mošćenička Draga, Medveja

Opis:

Vzpon na Učko je posebno atraktivna tura, saj se prav z morja povzpnemo na najvišji vrh Istre, 1401 meter visok Vojak. Samo izhodišče niti ni tako zelo pomembno vendar, če bomo prenočili v kampu, je Medveja logični začetek ture.
Ob obali se mimo Lovrana zapeljemo do Ike. Tu se levo odcepi prijetno vozna ovinkasta cesta proti Učki, ki nas skozi vasice pripelje do glavne ceste. Pod njo nadaljujemo do kraja Veprinac, kjer se cesta obrne proti Učki. Resnično lepo vozna cesta z enakomernim vzponom nas pripelje do sedla Poklon. Nadaljujemo levo na stransko cesto prot vrhu. Čeprav je do Vojaka še skoraj 500 višinskih metrov z vzponom opravimo en, dva, tri.
Z razglednega vrha se spustimo nazaj na Poklon. S spustom nadaljujemo na zahodno stran. Kmalu se v Veli Učki levo odcepi cesta proti Mali Učki. Vzpon do pod nje se že zdi odveč. Še pred Malo Učko se na križišču usmerimo desno navzdol. Zelo razmajana makadamska cesta postaja vse slabše vozna in zato posebno na spustih kar naporna. Vodi nas po zahodni strani masiva Učke. Sama orientacija sicer niti ni tako zelo zahtevna. Na razpotjih sledimo tablicam za kolesarsko stezo št. 8, ki sicer poteka v obratni smeri. Ko se pripeljemo do sedla Bodaj, do Sv. Jelene sledi še en naporen spust po majavi, kamnit cesti, od tod pa le še prijetna vožnja do Mošćeničke Drage. Po glavni cesti se vrnemo v Medvejo, kjer je zaslužena osvežitev v morju še kako dobrodošla.

Galerija