Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Gorjanci

Najvišja točka

Trdinov vrh, 1178 m

Dolžina

46 km

Skupna višinska razlika

980 m

Čas vožnje

3 ure

Zahtevnost

 

Trdinov vrh

Krožna tura čez Gorjance.

Potek ture:

Sodji vrh, Dragomlja vas, Bereča vas, Bušinja vas, Brezovica pri Metliki, Radatovići, Kuljaji, Trdinov vrh, Gospodična, Vahta, Jugorje, Sodji vrh

Opis:

S turo začnemo na Sodjem Vrhu, od koder se med vinogradi odpeljemo proti Gradniku. Tik pred cerkvijo sv. Nikolaja zavijemo levo proti Dragomlji vasi. Skozi vas se držimo desno, ko obidemo večjo vrtačo, nadaljujemo levo do Bereče vasi, od tod desno do glavne ceste Jugorje-Metlika. Smerokaz za Bušinjo vas nas usmeri naravnost. Do meje nadaljujemo po glavni cesti. Na Hrvaški strani se držimo oznak za kolesarsko pot št. 4, v Radatovićih se prvič pojavi tudi smerokaz za Trdinov vrh oziroma Sveto Gero.
Če si tik pod vrhom smerokaz interpretiramo pravilno, se odcepimo levo, ter v desetih minutah povzpnemo do našega cilja. V nasprotnem primeru nadaljujemo naravnost v smeri planinskega doma Vodice. Vendar nič ne de, po krajšem spustu, na ostrem ovinku v desno, cesto zapustimo ter se čez travnik zapeljemo do markirane poti, po kateri se po res idilični travnati stezi povzpnemo na vrh.
S Trdinovega vrha se mimo Gospodične spustimo do Vahte. Po glavni cesti se odpeljemo na Jugorje, kjer se za gostilno odcepimo desno proti Semiču. Po krasnem spustu ob Draganjem dolu se na izravnavi v levo odcepi skromna cesta proti Sodjemu vrhu, po kateri se vrnemo na izhodišče.

Komentar k turi:

Smiselno izhodišče za turo bi bila Vahta. Varianta ture po glavni cesti Jugorje-Metlika je zaradi gostega prometa manj priporočljiva.

Galerija