Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Idrijsko hribovje

Najvišja točka

Sivka, 1008 m

Dolžina

55 km

Skupna višinska razlika

1500 m

Čas vožnje

4 ure

Zahtevnost

 

Hleviška planina in Sivka

Pentlje nad Idrijo.

Potek ture:

Idrija, Pšenk, Koča na Hleviški planini, Bevk, Idrija, Rebro, Gore, Ledinsko Razpotje, Ledine, Sivka, Korita, Ledinske krnice, Govejk, Idrija

Opis:

S turo začnemo v Idriji. Zapeljemo se v smeri Vojskega. Na križišču nas smerokaz za Hleviše usmeri levo. Niti ne prestrma cesta se vije v pobočje Pšenka, ga po južni strani obide ter nadaljuje v smeri Čekovnika. Kmalu se desno odcepi makadamska cesta, po kateri se povzpnemo do Koče na Hleviški planini. Po krajšem počitku se spustim do razcepa, tik pod kočo. Nadaljujemo po cesti v levo, ki se po krajšem vzponu začne vijugasto spuščati v dolino. Pri Bevku se priključimo glavni cesti Idrija – Vojsko, po kateri se spustimo nazaj v Idrijo.
Po prihodu v dolino si privoščimo še ogled gričevja, vzhodno nad Idrijo. V križišču zato nadaljujmo desno po glavni cesti do odcepa za Dole. Po dobrih 400 višinskih metrih vzpona po prijetni, razgledni cesti, se cesta odcepi levo. Do naselja Gore ni več daleč. Sledi slabih 200 višinskih metrov spusta do Ledinskega Razpotja. Po glavni cesti nadaljujemo desno ter čez nekaj metrov takoj levo. Skozi Ledine nadaljujemo do kapele pod vrhom Sivke. Na vrh se v desetih minutah povzpnemo peš (šlo bi tudi s kolesom vendar se nama je zaradi visoke trave zazdelo, da je bolj vljudno le-to tacati kot zavoziti). Še kratek čas nadaljujemo naprej po cesti, nato pa se makadamska cesta odcepi v desno. Spustimo se do kmetije Berce kjer nadaljujemo desno. Razgibana cesta nas popelje okoli hriba do Korit ter naprej v Ledinske krnice. Pri cerkvi nadaljujemo levo na makadamsko cesto, po kateri se spustimo do Govejka. Tu se priključimo glavni cesti iz Žirov, po kateri se spustimo nazaj v Idrijo.

Zemljevid poti

Galerija