Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karavanke

Najvišja točka

Roža, 1420 m

Dolžina

33 km

Skupna višinska razlika

900 m

Čas vožnje

2 uri 45 minut

Zahtevnost

 

Preval

Okoli Dobrče.

Potek ture:

Brezje pri Tržiču, Draga, planina Planinica, Roža, planina Preval, Podljubelj, Tržič, Bistrica pri Tržiču, Brezje pri Tržiču

Opis:

Z Brezij pri Tržiču se odpeljemo v smeri proti Begunjam, do desnega odcepa pri gradu Kamen, ki nas pelje proti gostišču v Dragi. Tu se konča asfaltna cesta ter začne široka makadamska pot, ki vodi proti planini Planinica, ter naprej proti Roblekovemu domu pod Begunjščico. Že čez nekaj metrov se pešpot proti planini Preval odcepi desno, mi pa nadaljujemo po cesti, ki postaja vse strmejša, vendar po približno kilometru naklon začne nekoliko popuščati. Ves čas sledimo markirani poti, ki nas po dobri uri pripelje na planino. Tu nas smerokaz usmeri desno proti planini Preval. Po nekaj sto metrih položnejšega terena postane cesta bolj strma, kakovost makadama pa vse slabša. Sama sem se zato odločila za krajši pohod do najvišje točke ture, vrha Rože. Od tod sledi spust na planino Preval.
S planine se po makadamski cesti spustimo proti Podljubelju. Varianta po Bornovi poti skozi predora zahteva nekoliko drznejšega kolesarja. Pot nas pripelje do magistralne ceste proti Ljubelju. Po približno 100 metrih se odcepimo na staro cesto, po kateri se spustimo v Tržič, od koder v zmernem vzponu nadaljujemo do izhodišča na Brezjah pri Tržiču.

Komentar k turi:

Tura se mi je v celoti zdela zelo naporna.