Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Pohorje

Najvišja točka

Črni vrh, 1543 m

Dolžina

I. dan: 77 km

II. dan: 90 km

Skupna višinska razlika

I. dan:

vzpon 2140 m
spust 1150 m

II. dan:

vzpon 1020 m
spust 2010 m

Čas vožnje

I. dan: 7 ur

II. dan: 5 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Pohorje

Pohorska kolesarska transverzala z dodatki Slovenske planinske poti.

Potek ture:

I. dan - Maribor, Razvanje, Spodnje Hoče, Mariborska koča, Ruška koča, Šumik, Klopnovrška bajta, Koča na Pesku, Planinska koča na Pesniku, Ribniška koča, Črni vrh, Grmovškov dom

II. dan - Grmovškov dom, Perkavs, Koča pod Kremžarjevim vrhom, Sveti Primož na Pohorju, Vuzenica, Vuhred, Podvelka, Rdeči Breg, Lovrenc na Pohorju, Puščava, Činžat, Ruše, Bistrica ob Dravi, Limbuš, Maribor

Opis:

Dvodnevno popotovanje čez Pohorje začnemo v Mariboru. Naš prvi cilj je naselje Spodnje Hoče, do katerega se, v izogib vožnji po glavni cesti, odpeljemo skozi kraj Razvanje. Tu se začne vzpon proti Pohorju. Asfaltirana cesta je zelo lepo vozna, zato tablice za kilometražo puščamo za seboj da je kaj. Na križišču pod vrhom se usmerimo desno, ter zapeljemo do Mariborske koče. Od tod nadaljujemo po Slovenski planinski poti. Sprva sledimo cesti, nato pa se usmerimo levo v gozd na široko, udobno pot, po kateri nadaljujemo do Ruške koče. Na cesti proti pragozdu Šumik se kmalu priključimo na Pohorsko kolesarsko transverzalo, ki sicer poteka od zgornje postaje Pohorske vzpenjače do Koče pod Kremžarjevim vrhom. Ves čas je dobro označena s tablicami z napisom PT. Skozi Šumik ji pod vznožjem Klopnega vrha sledimo do Koče na Pesku. Po krajšem spustu cesta postane precej razgibana, makadam pa tudi ni več tako lepo utrjen. V več vzponih in spustih nadaljujemo proti Planinski koči na Pesniku. Tik pred kočo Pohorsko kolesarsko tranverzalo zapustimo ter se usmerimo levo navkreber. Do Ribniške koče nas čaka približno 400 višinskih metrov. To pa je tudi zadnji resnejši vzpon prvega dne. Od koče sledimo markirani poti proti Črnemu vrhu, najvišjemu vrhu Pohorja, s katerega se spustimo do Grmovškovega doma. Če se nam tu zazdi, da bo za prvi dan dovolj, si vzamemo pavzo. Sicer je na poti veliko koč in prenočitvenih kapacitet, zato imamo za izoblikovanje etap kar nekaj možnosti.
Nad Grmovškovim domom naletimo na krajši vzpon, nato pa sledi prijeten, kar dolg spust. Čeprav je Pohorska kolesarska transverzala ves čas dobro označena, bi bilo na tem delu smiselno opozoriti na izgubo smerokazov, ki se zgodi po prihodu na Evropsko pešpot E6. Tu se v križišču usmerimo levo. Spustimo se do kmetije Progat od koder v zmernem vzponu nadaljujemo do parkirišča pri spodnji postaji žičnice. Pod Kočo Planinc se spustimo do križišča, kjer se levo odcepi cesta proti Koči pod Kremžarjevim vrhom. Desno nad Slovenjgraškim sedlom nas pripelje v večje križišče iz katerega naprej vodita dve cesti in dva kolovoza. Nadaljevati moramo po desnem kolovozu, strmo navzgor. Čeprav se sprva zdi slabo vozen, pot kmalu postane prav prijetna. Tablice za Pohorsko kolesarsko tranverzalo se ponovno zgostijo. Čez vlake nas pripeljejo do ceste, ki se prav nesramno strmo vzpne do Koče pod Kremžarjevim vrhom.
S Pohorsko kolesarsko transverzalo smo tu zaključili, zato se spustimo nazaj do stika z glavno cesto. Skozi Sveti Primož na Pohorju se spustimo v Vuzenico, kjer se priključimo na Dravsko kolesarsko pot. V prvem delu je kar precej razgibana, sledili pa ji bomo vse do Maribora (57 km). Skozi Vuhred nadaljujemo do kraja Podvelka, kjer se usmerimo desno, po dolini navzgor. Dobrih 200 višinskih metrov višje pridemo do najvišje točke Dravske kolesarske poti, 543 metrov visokega prelaza Razpotno. Skozi Lovrenc na Pohorju nadaljujemo do Ruš od koder se skozi Limbuš vrnemo nazaj v Maribor.

Zemljevid poti

Galerija