Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Najvišja točka

sedlo pod Monte Piccolo, 1700 m

Dolžina

33 km

Skupna višinska razlika

1275 m

Čas vožnje

3 ure 15 minut

Zahtevnost

 

Malga Poccet in Malga di San Leopoldo

S kolesom okoli Lipnika.

Potek ture:

Pietratagliata, Malga Poccet, Ricovero Jeluz, sedlo pod Monte Piccolo, Malga di San Leopoldo, Sella Biellga, Chiout, Dunja (Dogna), Pietratagliata

Opis:

S turo začnemo na manjšem parkirišču pri železnem mostu čez reko Belo, severno od naselja Pietratagliata. Proti planini Malga Poccet se v širokih okljukih vije, prijetna, mestoma kar napeta, asfaltirana cesta. Nad planino sledimo večinoma kar dobri makadamski cesti, po kateri se mimo zavetišča Jeluz povzpnemo na sedelce, južno pod vrhom Monte Piccolo. Tu je najvišja točka ture in zaključek vzpona, zato klopca na sedlu kar kliče k počitku.
S sedla se spustimo na vzhodno stran, proti planini Malga di San Leopoldo. Cesta na tej strani Lipnika je nekoliko bolj razrita in zato bolj primerna za spust, saj bi bil v primeru izvedbe ture v obratni smeri, vzpon po njej verjetno precej bolj naporen. S planine se mimo sedla Sella Biellga spustimo v naselje Chiout, s katerega sledi krasen spust v Dunjo. Tu ujamemo smerokaz za kolesarsko stezo. Izredno strma cesta s 24% naklonom nas pripelje na višje ležečo, zelo atraktivno kolesarsko stezo, po kateri se vrnemo nazaj na izhodišče.

Galerija