Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Škofjeloško hribovje

Najvišja točka

Koča na Blegošu, 1391 m

Dolžina

68 km

Skupna višinska razlika

vzpon 2320 m
spust 2250 m

Čas vožnje

6 ur 30 minut

Zahtevnost

 

Loška kolesarska pot

VII., VIII. in IX. etapa.

Etape in kontrolne točke:

VII. etapa - Blegoš vabi
KT 9 - Blegoš - Planinska koča

VIII. etapa - V Davčo k Davčarjem
KT 10 - Davča - Okrepčevalnica Jemec
KT 11 - Petrovo Brdo - Planinski dom

IX. etapa - Po sončnih pobočjih Ratitovca
KT 12 - Spodnja Sorica - Gostišče Macesen
KT 13 - Prtovč - Kmetija odprtih vrat Pr'Petričk

Potek ture:

Gorenja vas, Gorenje Brdo, Malenski vrh, Žetina, Črni Kal, Koča na Blegošu, Črni Kal, Osojnik, dolina Davče, Spodnja Davča, kmetija Šoštar, okrepčevalnica Jemec, Podhočar, Petrovo Brdo, Zgornja Sorica, gornje Danje, Torka, Povden, Prtovč, Železniki

Opis:

Do izvedbe te, logistično malce zapletene ture, je minilo kar nekaj časa. Prepotovati moramo namreč iz Poljanske v Selško dolino. Zanjo si moramo priskrbeti prevoz ali pa šoferja prepričati, da se na naš prvi cilj, Kočo na Blegošu, povzpne iz Železnikov.
S sedmo etapo začnemo v Gorenji vasi. Za kratek čas sledimo cesti za Žiri, nato pa nas tablice usmerijo desno na stransko cesto. Senčni, lepo speljani cesti sledimo v Gorenje Brdo ter naprej do Malenskega vrha. Tu se levo odcepi kolovoz. Nadaljujemo po precej položni prečki pod vznožjem Gore. Zadeva postane malce čudna, saj tablic, ki bi nam kazale pravo pot, ni. Sledimo občutku in nadaljujemo po najbolj zvoženih poteh. Ko pridemo na rob gozda se široka vlaka odcepi desno, strmo navzgor. Nadaljevati moramo naravnost, po slabšem kolovozu, ki se kmalu spremeni v stezo. Onstran gozda se pot razširi, zopet pridemo do hiš in stvar postane jasnejša. V strmem vzponu nadaljujemo do glavne ceste od koder se skozi Žetino povzpnemo na sedlo Črni Kal. Do Koče na Blegošu je še dobre tri kilometre ceste. Čez severno pobočje Blegoša je speljana tako lepo, da sploh nimamo občutka, da se vzpenjamo. Pokonci se postavi le tik pod kočo. Vrnemo se nazaj na Črni Kal ter po razmajani cesti spustimo do Potoka, s katerega nadaljujemo do glavne ceste v Dolini Davče. Tu se priključimo na osmo etapo, ki se sicer začne v Zalem Logu.
Dolini sledimo vse do soteske, kjer se desno odcepi prav nesramno strma cesta proti Spodnji Davči. Z vožnjo nadaljujemo po razglednem hrbtu s katerega se mimo okrepčevalnice Jemec spustimo v dolino. Po njej nadaljujem do Majdelca, kjer se kolesarska pot odcepi levo čez travnik. Kolovoz se kmalu spremeni v stezo (mestoma precej ozko in strmo), po kateri nadaljujemo do Podhočarja, ki je hkrati najvišja točka osme etape LKP. Spustimo se na Petrovo Brdo od koder po razgibani cesti nadaljujemo do Sorice. Tu zapeljemo na deveto etapo LKP. Zaradi splošnega pomanjkanja žigov, se spust do 12. kontrolne točke v gostilni Macesen v Spodnji Sorici, ne zdi smiseln. Glavni cesti sledimo do odcepa za Torko. Razgibani makadamski cesti, pod pobočjem Ratitovca, sledimo vse do sedla Povden, s katerega se do Prtovča spustimo po kar strmi gozdni poti. Od tod dalje sledimo glavni cesti. Do Železnikov ni več daleč.

Galerija