Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Polhograjsko, Rovtarsko in Škofjeloško hribovje

Najvišja točka

Pl. koča na Ermanovcu, 968 m

Dolžina

80 km

Skupna višinska razlika

2170 m

Čas vožnje

5 ur 45 minut

Zahtevnost

 

Loška kolesarska pot

IV., V. in VI. etapa.

Etape in kontrolne točke:

IV. etapa - Žirovki krog - vzhodni del
KT 5 - Lovska koča na Javorču
KT 6 - Dom na Goropekah

V. etapa - Žirovki krog - zahodni del
KT 7 - Kmetija Možina na Mrzlem vrhu

VI. etapa - Na Cerkljanski vrh, Ermanovec in Slajko
KT 8 - Kozolec ob Pl. koči na Ermanovcu

Potek ture:

Gorenja vas, Lajše, Javorč, Smrečje, Vrh Sv. Treh kraljev, Opale, Goropeke, Žiri, Sora, Pek, Gornji Vrsnik, Govejk, Ledinske krnice, Korita, Mrzli vrh, Sovodenj, Nova Oselica, Kladje, Pl. koča na Ermanovcu, Na Slemenu, Hotavlje, Gorenja vas

Opis:

Četrta etapa LKP se začne v Gorenji vasi. Ujamemo jo za mostom čez Soro, kjer začnemo slediti smerokazom za Javorč. Takojšen vzpon na greben Žirovskega vrha pokaže, da bo tura polna vzponov in spustov. Za razliko od prvih treh etap so današnje v precej večji meri speljane po makadamskih cestah in kolovozih.
Še pred peto kontrolno točko na Javorču se priključimo Žirovskemu krogu, po katerem nas naslednjih 50km vodi prikupen žir na kolesu. Pri Planinski koči na Vrhu Sv. Treh Kraljev traso za trenutek zapustimo, ter se povzpnemo na razgleden Vrh Sv. Treh Kraljev, najvišji vrh Rovtarskega hribovja. Četrta etapa se zaključi v Žireh.
Pot nadaljujemo proti Logatcu. Že čez nekaj kilometrov naletimo na odcep v dolino reke Sovre. Večjih orientacijskih težav na tem delu poti ni. Omeniti velja le na zagato, na katero naletimo v Koritih. Na tem mestu se kar na enkrat pojavi ogromno cest. Jasno, v večini primerov gre za dovoze, vendar ni napačno vzeti na znanje, da je pravo nadaljevanje po levem, strmem kolovozu, ki nas pripelje na razgledno teme Mrzlega vrha. Sledi krasen a kar naporen vzpon čez travnike na vrh. Po spustu se na ostrem levem ovinku pot odcepi desno. Sledimo ji le do kmetije Možina, saj nas tu čaka nov žig. Od tod bi lahko še naprej sledili žirovskemu krogu, ker pa imamo na drugi strani doline še obveznosti, se vrnemo nazaj do glavne ceste, po kateri se spustimo v Sovodenj.
Na šesto etapo se priključimo v Sovodnju, od koder se povzpnemo na vrh hriba, ter nadaljujemo s spustom do Kladij. Pot nas vodi čez glavno cesto, ponovno strmo navzgor, vse do Pl. koče na Ermanovcu. Z vzponi tu zaključimo. Pozor pri odcepu za Slajko, kjer je teren zelo dričav. V primeru padca s kolesa nas namreč koza za ograjo gleda precej čudno. Stvar se ji zdi celo tako zelo nenavadna, da na ogled pokliče še kozla. Od tod naprej se spustimo v Hotavlje, od koder se po glavni cesti vrnemo nazaj v Gorenjo vas.

Galerija