Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Košuta, Karavanke

Najvišja točka

Planina Šija, 1531 m

Dolžina

45 km

Skupna višinska razlika

1150 m

Čas vožnje

4 ure

Zahtevnost

 

Kofce

Čez planine pod Košuto.

Potek ture:

Brezje pri Tržiču, Tržič, Dolina, Jelendol, Medvodje, Pungart, Šija, Kofce, Matizovec, Podljubelj, Tržič, Brezje pri Tržiču

Opis:

V Tržiču se mimo avtobusne postaje odpeljemo v smeri Jelendola. Skozi Dolžanovo sotesko sledi prvi vzpon do Doline. Pri smerokazu zavijemo desno ter se po zložni makadamski cesti peljemo skozi Jelendol do Medvodij, kjer pri lovskem domu zavijemo levo. Cesta tu postane bolj strma, vendar sam vzpon ne predstavlja večjih težav. Pri Košutniku, kjer desna pot pelje proti planini Dolga njiva, zavijemo levo na položno cesto v smeri planine Pungart. Po kratki izravnavi kmalu sledi strm klanec, nato pa se kar nekaj časa peljemo prečno pod grebenom Košute z rahlimi vzponi in spusti. Tu naletimo na številne ceste, ves čas se držimo najbolj vidne. Ko pridemo do stičišča s cesto, ki pelje mimo planine Dolžanka, sledi še zadnji daljši klanec do planine Pungart, od tod pa se po prijetnem kolovozu spustimo na planino Šija. Nadaljujemo proti Kofcam, pred katerimi nas preseneti še zadnja vlaka, za katero se moramo pošteno potruditi da jo premagamo.
S Kofc sledi spust proti kmetiji Matizovec. Na dnu jase pod kočo se odpeljemo po levem kolovozu, ki pelje proti Kalu. Po prvem spustu do parkirišča zavijemo desno ter se, po običajno precej blatni vlaki, spustimo do Matizovca. Od tod sledi le še prijeten spust skozi Podljubelj do Tržiča.

Komentar k turi:

Kljub nekaterim opisom o veliki zahtevnosti ture, se mi le ta ni zdela težka. Še najbolj utrujajoč je bil klanec iz Tržiča do Brezij, ki pa se ga če nismo doma iz teh krajev tako ali tako ognemo.
Veliko več težav kot sam vzpon mi je predstavljal spust s Kofc proti Matizovcu, saj je bila zaradi obilice dežja preteklih dni pot izredno blatna in mi je zato celotno turo podaljšala za vsaj pol ure. Svoje je naredil tudi sneg, ki me je presenetil nekje na višini 1200 metrov.