Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Julijske Alpe

Najvišja točka

Planina Klek, 1570 m

Dolžina

58 km

Skupna višinska razlika

1270 m

Čas vožnje

4 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Planina Klek

Iz Radovne na Pokljuko.

Potek ture:

Bled, Krnica, Radovna, Stresena dolina, Planina Klek, križišče pod Lipanco, Planina Javornik, Mrzli Studenec, Bled

Opis:

Z Bleda se skozi Gorje odpeljemo proti Krnici, kjer nas smerokaz proti Radovni usmeri desno. Pretežno položni makadamski cesti sledimo nadaljnjih devet kilometrov, ko se cesta odcepil levo v Streseno dolino. Od tod naprej cesta postane precej strma, strmina pa ne popusti vse do višine 1150 metrov. Cesta se nato nadaljuje v zmernem vzponu, konča se tik pred planino. Do planine nadaljujemo po pešpoti. Večjih orientacijskih težav na poti ni. Na dvomljivih križiščih nam smer kažejo obledele puščice.
Nad planino je speljana markirana steza, po kateri nadaljujemo našo pot. Po krajšem vzponu do zapuščenih stavb, se po poti spustimo do makadamske ceste, od koder nadaljujemo levo. V naslednjem križišču se usmerimo desno, nato pa ves čas sledimo najbolj zvoženi cesti.
Po prihodu do večjega križišča nas smerokaz proti Lipanci usmeri desno. V zmernem vzponu nadaljujemo do parkirišča, od koder se po strmem kolovozu povzpnemo do stičišča pešpoti na Lipanco, ki vodi s Planine Javornik. Po tej poti se spustimo do parkirišča, od koder po makadamski ceste nadaljujemo do Mrzlega Studenca. Po glavni cesti na Pokljuko se spustimo nazaj na Bled.

Komentar k turi:

Kljub precejšnji strmini ceste iz Radovne, se mi sam vzpon ni zdel prezahteven. Veliko več energije mi je pobral omehčan (razmočen) makadam v zgornjem, položnejšem delu vzpona.
Vzpon po vlaki proti Lipanci sem skoraj v celoti prehodila. Če bi se zelo potrudila bi se mogoče dalo kaj več prevoziti, vendar se strmih klancev niti nisem lotila.

Zemljevid poti