Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karavanke

Najvišja točka

Javorniški preval, 1465 m

Dolžina

38 km

Skupna višinska razlika

1315 m

Čas vožnje

3 ure 45 minut

Zahtevnost

 

Planina Javornik

Gorsko kolesarjenje okoli Konjščice.

Potek ture:

Brezje pri Tržiču, Tržič, Lom, Pavšel, Planina Vetrh, Planina Javornik, Javorniški preval, Dom pod Storžičem, Lom, Tržič, Brezje pri Tržiču

Opis:

Iz Tržiča se odpeljemo mimo avtobusne postaje v smeri Dolžanove soteske. Po dobrem kilometru nas smerokaz usmeri desno proti vasi Lom pod Storžičem, do katere sledi približno 2 kilometra precej strmega klanca. Ko pridemo do Grahovš, se za parkiriščem pri kamnolomu odpeljemo na makadamsko cesto, ki vodi proti Domu pod Storžičem. Že po nekaj metrih nas smerokaz usmeri v levo, proti Planini Konjščica. Vzpenjamo se po kvalitetnem makadamu, mimo visokogorske kmetije Pavšel, kjer se cesta izravna in preči pobočje v desno. Sledi križišče, na katerem se odcepimo na levo cesto, če nadaljujemo naravnost je cilj isti, le pot je bližja. Cesta se v rahlem vzponu nadaljuje prečno pod pobočjem Konjščice, vse do križišča, kjer se desna cesta vzpne na planino, mi pa nadaljujemo z vožnjo po levi cesti, ki nas v precejšnjem spustu pripelje do Planine Vetrh. Od tod sledi še nekaj zložne vožnje, nato pa se odcepimo v desno navkreber. Pot je tu nekoliko bolj strma, z občasnimi izravnavami. Smer je ves čas dobro označena, sledimo oznakam za Planino Javornik. Po prečenju potoka prispemo do še enega razpotja, kjer se usmerimo v desno, proti 'drevesu z imenom'. Kmalu pridemo do vikenda. Pot, ki se priključi z desne, nas pripelje na prej omenjeno križišče, tik nad kmetijo Pavšel, lahko pa se odločimo za vzpon po markirani poti proti planini. Kar se mene tiče teren tu ni prevozen, strmina pa kar spoštljiva.
S planine z vožnjo nadaljujemo po poti, ki tik nad kočo pelje v desno v smeri proti Javorniškem Prevalu, od koder se po vlaki spustimo proti Domu pod Storžičem. Od tod sledi spust po cesti nazaj v Lom, ter po že prevoženi poti nazaj na izhodišče.