Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Trnovski gozd

Najvišja točka

Mali Golak, 1495 m

Dolžina

60 km

Skupna višinska razlika

1810 m (250 m peš)

Čas vožnje

4 ure + 45 minut peš

Zahtevnost

 

Mali Golak in Čaven

S kolesom po Trnovskem gozdu.

Potek ture:

Ajdovščina, Lokavec, Predmeja, Iztokova koča pod Golaki, Mali Golak, Iztokova koča pod Golaki, Velika ledena jama v Paradani, Mala Lazna, Avška Lazna, Prevala, Krnica, Selovec, Koča Antona Bavčerja na Čavnu, Predmeja, Lokavec, Ajdovščina

Opis:

Že v Ajdovščini ulovimo smerne tablice za Golak in Čaven katerim sledimo do Lokavca. Markirana pot se tu nadaljuje levo navkreber, mi pa se po udobni cesti začnemo vzpenjati po dolini. Kmalu za zadnjimi hišami naletimo na obvoz. Ker je staro cesto odplaknilo, je višje po desni speljana nova, ki nas na staro pripelje visoko pri koritu z osvežujočo vodo. Klanec ne popusti vse do Predmeje, kjer pridemo na planoto Trnovskega gozda. Po nekaj kilometrih se desno odcepi cesta proti Golakom. Prav zanimivo, da je v turistični karti Primorske tod do koče pod Golaki vrisana kolesarska pot saj se sprva udobna cesta kmalu spremeni v strmo, kamnito, običajnim kolesarjem večji del neprevozno pot. Višje se zopet priključimo na udobno makadamsko cesto, ki pride z leve. Po nje nadaljujemo do Iztokove koča pod Golaki. Od tod se v slabe pol ure povzpnemo na vrh. Peš.
Pod kočo proti severu preči makadamska cesta po kateri se mimo Velike ledene jame v Paradani spustimo do Male Lazne, kjer se priključimo glavni cesti. Nadaljujemo levo proti Predmeji a le do prvega ostrega ovinka v levo, kjer se desno odcepi stranska cesta. Čez planotast svet Trnovskega gozda se spustimo do njegovega robu, kjer se v Krnici usmerimo levo. Po razgibani cesti se povzpnemo do Koče Antona Bavčerja na Čavnu. Na drugi strani ujamemo cesto, po kateri se spustimo do ceste Predmeja – Lokve. Nadaljujemo desno ter se po že znani poti odpeljemo nazaj v Ajdovščino.

Galerija