Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karnijske Alpe

Najvišja točka

sedlo Lom (Lomsattel / Sella Lom), 1460 m

Dolžina

50 km

Skupna višinska razlika

1370 m

Čas vožnje

4 ure 15 minut

Zahtevnost

 

Dolinice (Dolinza Alm)

Okoli Ojstrnika.

Potek ture:

Žabnice (Camporosso), Vrtinjlogarski graben (Val Bartolo), Stobovce (Sella di Bartolo / Bartolo Sattel), Bistrica na Zilji (Festritz an der Gail), Blače (Vorderberg), Kočiška planina (Koutschitz Alm), Dolinice (Dolinca Alm), Lom (Lom Sattel / Sella Lom), Ukve (Ugovizza), Žabnice (Camporosso)

Opis:

Iz Žabnic se odpeljemo po dolini Bartolo. Zložna cesta nas odloži na idilični travnati izravnavi, posuti z lesenimi hišicami. V krajšem vzponu nadaljujemo na Stobovce, mejno sedlo med Italijo in Avstrijo.
Za nadaljevanje ture okoli Ojstrnika, sledi dolg spust po Bistriškem grabnu do naselja Bistrica na Zilji. Od tod sledimo glavni cesti do Blač, kjer se proti jugi odcepi cesta proti planini Koutschitz. Klanec do planine je strm in ne popušča. Za planino je razcep. Nadaljujemo levo, po klancu navzdol. Ko prečkamo potok, se cesta proti planini Dolinice začne nesramno strmo vzpenjati. Klanec je res krut, odloži nas tik pod planino. Še sreča, da je cesta asfaltirana. Čez travnik nadaljujemo do sedla Lom, s katerega se po rahlo majavi cesti spustimo v dolino Ukve. Po, pozimi dobro znani, cesti se odpeljemo v dolino. Onstran glavne ceste ujamemo kolesarsko stezo, ki nas skozi Ovčjo vas pripelje nazaj v Žabnice.

Galerija