Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Kras

Najvišja točka

Debela griža (Monte San Michele), 275 m

Dolžina

50 km

Skupna višinska razlika

630 m

Čas vožnje

4 ure

Zahtevnost

 

Debela griža (Monte San Michele)

Izlet čez Doberdobski kras.

Potek ture:

Miren, Sovodnje (Savogna d'Isonzo), Debela griža (Monte San Michele), Martinščina (San Martino), Sredipolje (Redipuglia), Doberdob (Doberdo del Lago), Jamlje (Iamiano), Brestovica pri Komnu, Sela na Krasu, Hudi Log, Lokvica, Miren

Opis:

Pot čez Doberdobski kras nas bo vodila po sledeh Soške fronte. Območje je s številnimi spomeniki, muzeji in pokopališči poln spominov na vojno.
S turo začnemo v kraju Miren, kjer prestopimo mejo ter se čez Italijo povzpnemo do muzeja na prostem na Debeli griži (Monte San Michele). Spustimo se na južno stran, kjer si v kraju Martinščina (San Martino) ogledamo vojaški muzej (odprt za konec tedna od 10 do 12 ure in od 14 do 17 ure; vstop prost). Po kolovozih nadaljujemo proti Polaču (Polazzo). Pod rančem se usmerimo levo na kolovoz, po katerem poteka markirana pot. Pripelje nas do glavne ceste, po kateri se zapeljemo do kostnice v Sredipolju (Redipuglia), velikega stopnišča, ki je posvečen več kot 100.000 italijanskim vojakom, ki so padli na bojiščih Soške fronte. Čez idiličen, planotast, travnat svet nadaljujemo proti Doberdobu (Doberdo del Lago), vrh katerega je sprejemni center Gradina ter razgledišče na Doberdobsko jezero. Pod Doberdobom ujamemo cesto proti Jamljam (Iamiano) za katerimi se vrnemo nazaj v Slovenijo. Od Brestovice pri Komnu nas do Sel na Krasu čaka strm vzpon. Nato se, bolj ali manj po ravnem, skozi kraške vasice vrnemo nazaj v Miren.

Zemljevid poti

Galerija