Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karavanke

Najvišja točka

Boč, 978 m

Dolžina

72 km

Skupna višinska razlika

1900 m (300 m peš)

Čas vožnje

5 ur 15 minut + 1 ura peš

Zahtevnost

 

Donačka gora in Boč

Krožna tura po skrajnem vzhodu Karavank.

Potek ture:

Rogaška Slatina, Rogatec, Sv. Jurij, Žetale, Kupčinji Vrh, Rudijev dom, Tlake, Ravnocerje, Boč, Planinski dom na Boču, Zgornja Kostrivnica, Spodnje Negonje, Rogaška Slatina

Opis:

Iz Rogaške Slatine se po glavni cesti zapeljemo do Rogatca. Zavijemo levo do muzeja na prostem, kjer se usmerimo desno na razgibano cesto, po kateri se po južni strani Donačke gore pripeljemo v Žetale. Pri cerkvi nadaljujemo levo, obidemo Donačko goro in po severno strani nadaljujemo do vasi Kupčinji Vrh. Tu nas smerokaz za Rudijev dom usmeri levo navzgor. Ceste je kmalu konec. Z vožnjo nadaljujemo po kar udobni gozdni poti, ki se jo da skoraj v celoti zvoziti. Tik pod domom pridemo na makadamsko cesto. Pri koči pustimo kolo, na 300 metrov višji vrh Donačke gore se odpravimo peš. Obisk nam vzame eno uro.
Spustimo se v dolino. Skozi Tlake nadaljujemo do pod cerkve Sv. Marije, ki se dviga desno nad nami. Dolinica nas pripelje v razgiban svet, čez katerega nadaljujemo na Ravnocerje. Pod hišami se usmerimo desno na makadamsko cesto. Od tud dalje postane tura orientacijsko nekoliko bolj zapletena. Zaradi številnih gozdnih cest bomo za vzpon na Boč nujno potrebovali zemljevid. Tablica za partizansko bolnico je kar dober znak. Za njo se pripeljemo na plano, kjer se odcepimo desno na cesto, ki nas pripelje na Boč. Vrh z razglednim stolpom v nekaj minutah obiščemo peš.
Z vrha Boča se spustimo nazaj do plane. Nadaljujemo desno do Planinskega doma na Boču. Sledi prijeten spust v dolino od koder se skozi vasi vrnemo nazaj v Rogaško Slatino.

Zemljevid poti

Galerija