Utrinki iz gorniškega dnevnika
tejaoman.info
 
Domov
Osebna
Utrinki
Arhiv
Povezave
Kontakt
GORSKO KOLESARJENJE

 

Lokacija

Karavanke

Najvišja točka

Valvasorjev dom, 1171 m

Dolžina

47 km

Skupna višinska razlika

1495 m

Čas vožnje

3 ure 30 minut

Zahtevnost

 

Ajdna

Prijetna tura do poznoantične naselbine Ajdov.

Potek ture:

Brezje pri Tržiču, Srednja vas, Begunje, Žirovnica, Završnica, Ajdna, Valvasorjev dom, Završnica, Žirovnica, Begunje, Srednja vas, Brezje pri Tržiču

Opis:

Iz Brezij pri Tržiču se Pod gorami odpeljemo proti Begunjam, kjer zavijemo desno proti Žirovnici. Peljemo se skozi vasi pod vznožjem grebena na Smokuški vrh. Za Žirovnico nas smerokaz proti Stolu usmeri v desno. Pri akumulacijskemu jezeru v Završnici se odcepimo levo na makadamsko cesto proti Valvasorjevemu domu, katere se držimo do zadnjega odcepa, tik pod domom. Tu zavijemo levo ter se odpeljemo prečno do odcepa za Ajdno, ki se strmo spusti v levo. Nekaj metrov za odcepom se pešpot usmeri levo. Nekje v gozdu pustimo kolo ter nadaljujemo peš. Sledi spust do pod stene ter nekaj lažjega plezanja po zavarovani poti na 1047 metrov visok razgleden vrh Ajdne. Pristopa je dobrih 10 minut.
Vrnemo se do ceste. Z vzponom nadaljujemo po markirani poti, ki se s ceste odcepi desno proti Valvasorjevemu domu. Kolovoz, ki je mestoma zaradi melja in listja težko prevozen, nas pripelje naravnost k koči. Po cesti se spustimo v Završnico, od tod pa po že znani poti nazaj proti domu.